Noutăți

NASA confirmă: Luna este înconjurată de gazul “nobil”- Neon

  •  
  •  
  •  

Potrivit celor de la NASA, Luna este înconjurată de un gaz numit neon și de mai mulți izotopi de argon și heliu. Concentrațiile relative ale fiecăruia dintre aceste elemente, par să depindă de momentul zilei în care se fac măsurătorile.

“Prezența neonului în exosfera Lunii a fost un subiect de speculații provenite de la misiunile Apollo, dar nu s-au realizat detecții credibile până acum. Suntem foarte mulțumiți să confirmăm, în cele din urmă, prezența neonului, și nu oricum, chiar din abundență .”  a declarat Mehdi Benna de la Goddard Space Flight Center, centrul NASA din Greenbelt, statul Maryland.

Desigur, acest lucru nu are nimic de -a face cu formarea astrului ceresc, simpla lor prezență se datorează vântului solar. De pildă, în momentul în care acesta întâlneșe Luna, elementele grele rămân la suprafața corpului, iar cele mai ușoare, sau volatile, se întorc în spațiul cosmic, creând acest câmp în jur.

Prezența exosferei Lunii a fost dezbătută după o serie de schițe realizate de astronautul Gene Cernan, Apollo 17, care pretindea că a fost martorul unei lumini lungi de-a lungul liniei orizonului lunar. Cercetările actuale au fost făcute cu ajutorul Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE), și nu lasă loc de alte înterpretări, susțin cei de la NASA. Totuși, aceștia sunt de părere că Luna este prea mică pentru ca neonul din atmosfera sa, să poată crea lumini vizibile.

 

sursa: discoverynews.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii