Noutăți

NASA a început construcția celui mai silențios avion supersonic din lume

  •  
  •  
  •  

NASA a început construirea celui mai silențios supersonic din lume. Proiectul în valoare de 247,5 milioane de dolari a fost atribuit companiei Lockheed Martin Aeronautics, iar noul avion X – Plane, cum sunt denumite supersonicele agenției spatiale americane, ar trebui să fie gata până la finele anului 2021. Potrivit dezvoltatorilor, cu ajutorul noului avion vom putea călători de la Londra la New York în doar 4 – 5 ore, lucru ce va revoluționa industria călătoriilor intercontinentale. Avionul propus va avea o lungime de 28,65 metri, aripi de aproximativ 9 metri lungime și poate decola la o greutate totală de 14,650. Bazându-se pe designul companiei, avionul X Plane va fi alimentat de un singur motor General Electric F414, același cu cel folosit de luptătorii F / A-18E / F. Acesta va fi condus de un singur pilot și va atinge o viteză maximă de 1,5 Mach (1590 km), respectiv de 1,42 Mach (1513 km) la o altitudine de 16.764 metri.

„Există atât de mulți oameni la NASA care au depus multe eforturi pentru a ajunge în acest punct. Datorită muncii lor de până acum și a muncii viitoare, vom putea să folosim acest X-Plane pentru a transforma aviația”, a declarat Peter Coen, manager de proiect al NASA pentru tehnologia comercială supersonică.

Primul zbor cu un supersonic a fost realizat în anul 1947 de către pilotul Chuck Yeager cu ajutorul unei aeronave denumite Bell X-1. Viteza atinsă de avion a fost de 1,06 Mach. Din 2003, nu au mai existat zboruri comerciale supersonice, asta din cauza accidentul tragic în care a fost implicața o aeronavă supersonică Concorde în anul 2000. Dacă cei de la NASA vor reuși să readucă la viață avioanele supersonice comerciale rămâne de văzut, cert este că planurile agenției americane sunt destul de ambițioase.

sursa: https://www.sciencealert.com/nasa-has-started-construction-of-an-ultra-quiet-supersonic-plane

tradcuere și adpatare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii