NASA a dat publicității cele mai clare imagini surprinse cu suprafața lui Pluto

NASA a dat publicității cele mai clare imagini făcute până acum cu planeta pitică Pluto. Acestea au fost făcute în această vară de sonda New Horizons și au o rezoluție de 77 pe 85 de metri pe pixeli. Rezoluția fotografiilor este uimitoare susțin oamenii de știință, sunt detalii incredibile surprinse, cum ar fi blocuri de gheață imense, creste și cratere incredibile.
„Aceste imagini uimitoare ne oferă o vedere de înalta rezoluție a compoziției geologice a lui Pluto”, a spus Alan Stern, unul dintre cercetătorii ce au luat partea la misiunea sondei New Horizons.
Pluto a fost descoperită în anul 1930 de către astronomul american Clyde William Tombaugh. Planeta pitică se rotește în jurul Soarelui în 247,8 ani pământești, pe o orbită cu rază medie de 5,91 miliarde km (39,3 ua). Are o orbită foarte excentrică (0,248), astfel încât uneori Pluto ajunge într-o poziție mai apropiată de Soare decât Neptun, a opta planetă a Sistemului Solar. Înclinarea planului orbitei este de 17°12′ față de planul eclipticii, ceea ce este iarăși ieșit din comun. Diametrul lui Pluto este de 2.390 km, reprezentând doar 18,74% din cel al Terrei. Înclinarea axei de rotație a planetei este de 57°24′, iar perioada de rotație este de 6 zile 10 h, desfășurându-se în sens invers celei a Pământului (de la est la vest). Densitatea lui Pluto este 1.800 kg/m3.
Potrivit celor de la NASA, sonda New Horizons va continua să transmită imagini și pe care le-a adunat în momentul în care a trecut pe lângă Pluto, până la finele acestui an.
Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu
sursa: dailymail.co.uk
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu