AIM radionica curs online

Noutăți

NASA a creat un „laptop chimic” pentru detectarea vieții extraterestre

NASA a creat un „laptop chimic”… De fapt dispozitivul este un laborator în miniatură ce ar putea fi folosit pentru a căuta semne ale vieții extraterestre în spațiu. Roboții trimiși în prezent pot lua mostre și trimite date către Pământ însă „laptopul chimic” ar putea analiza datele la fața locului, analizând solul sau, după caz, gheața.

Laptopul chimic a fost construit de către cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory’s din Pasadena, California. Acesta este capabil să detecteze minoacizi și acizi grași folosind temperaturi înalte pentru a scoate în evidență materialul organic. „Dispozitivul nostru este un analizor chimic deși arată ca un laptop obișnuit“, a declarat Fernanda Mora, unul dintre tehnologii JPL implicat în dezvoltarea instrumentului.

Acesta aplică un pigment fluorescent care adera la aminoacizi și acizii grași, putând să depisteze dacă mostrele provin de la o sursă organică sau nu, printr-o simplă analiză a lanțurilor carbonice din structura moleculară a acestora.

După ce va fi trimis în misiuni spațiale ca echipament indispensabil al roboților care se află în căutarea altor forme de viață, „laptopul chimic” va deveni cel mai sensibil echipament ce va părăsi planeta.

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: sciencealert.comIntră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa


Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii