AIM radionica curs online

Noutăți

Napoleon Bonaparte vinovat de… existența examenului de bacalaureat!

Luna iunie este definitiv marcată de examene, unul dintre ele este necruțătorul bacalaureat. Dar de unde provine acest tip de examen?

La data de 17 martie 1801, printr-un decret dat de Napoleon Bonaparte, „ia naștere” examenul de bacalaureat, punându-se astfel bazele învățământului modern în Franța.

1378984-bona11
În România, încă din perioada interbelică, liceul era conceput ca școală de cultură generală, specializarea urmând să se facă la universitate sau în școli speciale. În România, în anul 1925, s-a introdus Bacalaureatul de către Dr. Constantin Angelescu, în calitatea sa de Ministru al Instrucțiunii Publice. La acel moment liceul era foarte dificil de absolvit, Bacalaureatul fiind cu adevărat un examen de maturitate.

imagesExamenele se desfăşurau în 2 sesiuni: de vară (25 iunie–10 iulie) şi de toamnă (15–30 septembrie), legea prevăzând existenţa unor comisii instituite de minister în oraşele reşedinţă ale regiunilor şcolare. Aceste comisii erau formate din 7 persoane: 6 din profesorii titulari şi 1, care îndeplinea şi funcţia de preşedinte, ales dintre ,,membrii corpului didactic universitar, profesor, agregat sau conferenţiar definitiv de la Facultatea de Litere sau de Ştiinţte” sau dintre foştii inspectori şcolari. Şi aceasta deoarece s-a urmărit de la bun început ca din rândurile absolvenţilor, doar vârfurile să poată intra în ciclul următor, la facultate. Existau 6 regiuni şcolare: Bucureşti (incluzând şi Ploieşti, Buzău, Focşani, Brăila, Galaţi, Tulcea, Constanţa, Târgovişte, Piteşti, Turnu Măgurele), Cluj (incluzând Turda, Dej, Deva, Blaj, Sibiu, Tg. Mureş, Braşov, Sighişoara, Carei), Iaşi (incluzând şi Bacău, Piatra Neamţ şi Bârlad), Timişoara (incluzând şi Oradea, Arad), Chişinău (incluzând şi Cetatea Albă şi Bălţi) şi Cernăuţi (incluzâmd şi Suceava).

nthumbs3_12905
Acest tip de examen există şi în alte țări.

În Franţa, bacalaureatul, care diferă în funcţie de filieră, este de trei tipuri: bacalaureatul general, bacalaureatul tehnologic şi bacalaureatul profesional.

GaoKao (Marele Test) este bacalaureatul pentru chinezi. A fost introdus în 1952, dar are o vechime de sute de ani. Este susținut anual, de aproape 10 milioane de tineri şi face diferenţierea între ei.

examen-1024x574
GaoKao are trei probe principale – chineză, matematică şi engleză – şi una specifică profilului terminat de fiecare elev. Este alcătuit în mare parte, din teste grilă, pentru eficientizarea procesului de corectare, care presupune verificarea unui volum mult prea mare de lucrări. Şi tocmai din acest motiv, pentru numărul uriaş de elevi din sălile de clasă, supravegherea a devenit o problemă.

Pentru a exclude această practică a copiatului, chinezii vor să implementeze un sistem modern, prin care dronele să verifice buna desfăşurare a examenului şi să prindă rapid trişorii. Ar fi pentru prima dată când dronele ar fi folosite în învăţământ, alte unităţi şcolare preferând să verifice corectitudinea prin clasicele camere de supraveghere.

Profesorii controlează dronele de pe tabletă, fără a mai fi nevoiţi să se plimbe prin clasă. Pe lângă stresul obişnuit, căci s-a dovedit statistic că GaoKao este unul dintre cele mai traumatizante examene din lume, elevii au acum de înfruntat şi „zburătoarele”, care, cel puţin de această dată, nu vor fi de partea lor.

surse: iq.intel.ro, wikipedia, biography.com

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii