Noutăți

Nagy ATTILA-MIHAI: „Conștiința de stăpân” a românilor a fost eliminată. Stăpânii țării sunt minoritarii!

  •  
  •  
  •  

A fost sterilizat și naționalismul! S-a deformat pe urma „valorilor” capitaliste, acelea generate de imperativul „a avea”. Neamul ar trebui să reprezinte, cultural, tradiția și spiritul acesteia.

Naționalismul de azi gândește utilitarist, ceea ce sterilizează tot ce mai păstrează amprentă spirituală. Ceva e bun în acest utilitarism, dar numai ca mijloc de susținere exterioară a nației.

A reduce însă esența nației la ceea ce constituie un simplu mijloc de susținere a ei o transformă într-un concept steril.

Nația nu mai este definită prin spirit, care necesită o viață sentimentală bogată, în armonie cu rațiunea, ci prin materie, prin economic, prin reguli organizatorice sterile.

Nichifor Crainic vorbea despre pământul patriei ca despre o realitate însuflețită, vie. Dacă sufletul are rădăcini în pământ, chiar și deșertul devine mai bogat, căci  trăiești din energiile ființei.

Tradiția tocmai asta înseamnă, să trăiești din energiile ființei, ale ființării! Pe care utilitarismul le elimina, refulându-le în suflet prin unilateralitatea rațiunii tehnice. Astfel, acum, pământul cel viu este redus la strictă lui utililitate, la anumite funcții economice, sterile.

Nici nu ne dăm seama cât de mult  ne-a secat gândirea, redusă la o simplă structura de gândire tehnică!

Nevoile spirituale n-au dispărut însă, ele au fost înlocuite cu niște idei tulburi, confuze. Mulți îl  citesc pe Osho, ca să-și satisfacă nevoile interioare. Vai, ce spectaculos! Operele sale sunt, de fapt, niște compilații bulevardiere, un ghiveci ușor de digerat și de aceea sunt atrăgătoare!

Ideile „mistice” ale lui Osho vin din exterior și rămân la nivelul rațiunii exterioare, neasimilate de suflet, producând ceea ce este mai grav, niște sentimente confuze! Interesant e că Osho, intervenind din exterior, a vrut să schimbe numele Domnului în Tao, așa cum schimbi o piesă la o mașină.

Tradiția românească, incluzând în ea ortodoxia – căci fără ortodoxie pentru români nu există tradiție – , este o lume în care crește copilul, omul, asimilând această tradiție.

Totul se întrepătrunde organic, cuprinzând totalitatea omului, generând o evoluție din interior, realizând totalitatea unificată a lumii și a omului.

Cărțile spirituale bulevardiere, cum sunt cele ale lui Osho, te informează doar, căci conținuturile lor nu cresc în tine din copilărie, nu reprezintă mediul organic în care crești, nu trezesc realitatea arhetipală și transcendență din om.

Tradiția este și ea o imitație, dar o imitație organică, creativă, trezind interiorul prin ceea ce primești din exterior! Civilizația tehnică, în schimb, se bazează pe imitație noncreativa, sterilă. Părintele Stăniloaie considera că tradiția e creativă, în timp ce literatura modernă este noncreativa, îngustă, repetitivă.

Cauza? Ruptură dintre conștient și inconștient. Conținuturile conștiinței nu mai satisfac nevoile interiorului, căci rațiunea a devenit unilaterală, sterilă.

Lumea întreagă a devenit sterilă, de fapt, căci numai o rațiune însoțită de o viață sentimentală evoluată creează un mediu care satisface în toate privințele nevoile interioare ale omului.

Rupturile între trecut și prezent sunt grave! Naționalistul de azi, de pildă, nu-l prea înțelege pe Nichifor Crainic, nici ideile sale despre etnicitate.

Cum scrie Jung, capitalul este interesat să ne rupă de rădăcinile noastre interioare, inconștiente.

Un alt lucru trist – scria Jung pe vremea când comunismul încă bântuia Estul – este că nici democrația occidentală nu poate oferi ceva mai bun decât marxismul. Și noi, care am îmbrățișat fericiți Occidentul, încă din ‘89! Am schimbat o sterilitate cu alta!

Românii din Sfântu Gheorghe au parte și de o altă sterilizare, cea etnică, conform programului udemerist al primarului Antal, din care citez, „Trebuie să ocupăm spațiul nostru vital cu simbolurile noastre naționale”!

Este, de fapt, un mesaj către români, în sensul că tot ce este românesc n-are ce caută în acest oraș! E cu atât mai trist, chiar sumbru, cu cât în România etnicitatea, faptul de a fi român, a devenit o crimă.

„Conștiința de stăpân” (Nichifor Crainic) a românilor în propria țară a fost eliminată. Stăpânii țării au devenit minoritarii!

Și nu de ieri, de alaltăieri, ci de cam multă vreme, observația fiind făcută chiar de Nichifor Crainic. Ne-am relativizat, ne-am pierdut! Numai Dumnezeu mai poate face ca națiunea să redevină absolută, în condițiile relativului curent!

Sursa: CERTITUDINEA

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii