AIM radionica curs online

Noutăți

NAGY ATTILA-MIHAI: „Ardelenismul” e o idee rusească și e identic cu „moldovenismul”

Text preluat din bilunarul CERTITUDINEA (disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul DACIA ART, deschis în București, pe Bv Carol I nr 40-42, peste drum de Biserica Armenească)

Eu sunt secui, dar îi consider nebuni pe cei care vor excluderea, ca materie, a limbii române la bacalaureat! Eu am experimentat pe propria piele, în prima parte a vieții, ce înseamnă să-ți creezi singur dezavantaje, prin necunoașterea limbii oficiale a țării. A fost o experiență amară și eu am fost de vină, ca și mediul naționalist secuiesc din Harghita unde crescusem!

Din păcate, trebuie să constat cu mâhnire că minoritatea maghiară merge într-o direcție total greșită, continuând o istorie eronată. Nimic nu am învățat, până acum, din istorie.

Și e cu atât mai regretabil cu cât, așa cum constată Szilágyi N. Sándor, profesor UBB Cluj, cu românii se poate trăi împreună fără probleme, se poate dialoga ușor, dacă nu stricăm relația cu excese fără rost, căci drepturi avem la maxim! Din păcate, nu renunțăm la aceste excese, care adâncesc prăpastia între cele două nații.

Problema este că excesul ungurilor în istorie nu a sfârșit niciodată bine, iar asta  din cauză că sunt o nație care niciodată n-a avut curaj să se confrunte cu umbră propriei istorii, cu propriile crime față de alte neamuri!

Din cauza asta Ungaria a fost mereu „visătoare”, neadaptată la realitate, având frică de această realitate. Iar când ungurii s-au  trezit, odată, la realitatea de dinainte de 1867, au realizat că țara lor ideală din care făceau parte, era doar o părticică din ideal.

Trezirea a fost însă de scurtă durată căci, din cauza fricii de „minoritățile” sale – care, de altfel, erau majorități – , au ales fugă de realitate, cum scrie Bíbó István, ceea ce a distorsionat caracterul maghiar.

În prezent, putem să spunem că cei care nu vor limba română în școală sau la examenul de bacalaureat sunt acei maghiari și secui distorsionați de istorie, prin neadaptare la realitate. Cu alte cuvinte, neadaptarea noastră la istorie continuă! Noi perpetuăm o istorie de fundătură visând mereu la revizionism!

Când, anul trecut, la Tușnad, Orbán Viktor vorbea despre propunerea sa pentru țările din jurul Ungariei, de a reconstrui Bazinul Carpatic, în realitate se referea, în mod ascuns, ca un cal troian, la un plan revizionist al Ungariei. Și nu este doar un plan, căci deja se derulează, prin revizionism cultural-economic și prin „ardelenism”.

Ideea independenței Transilvaniei, prin care se încearcă ruperea Ardealului de România, e o idee rusească, identică cu „moldovenismul”. La început pe plan mental iar apoi în fapt. Această autonomie cu caracteristici rusești se poate verifica și prin prietenia dintre Putin și Orbán Viktor! României i se pregătește astfel un clește rusesc, de la Moldova până la Budapesta!

Dizlocarea Ardealului se pregătește cu pași mici, dar siguri. Necunoașterea limbii române reprezintă, după părerea mea, un pas important, care accentuază situația deja prezența. Căci mulți trăiesc mental la Budapesta și fizic în România, ceea ce reprezintă tot o metodă a separării Transilvaniei. Totul începe cu ocuparea minți și apoi a teritoriului!

Text preluat din bilunarul CERTITUDINEA (disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul DACIA ART, deschis în București, pe Bv Carol I nr 40-42, peste drum de Biserica Armenească)


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii