Noutăți

Muzeul în care aparatul foto este înlocuit de un creion și o foaie de hârtie

Muzeul Rijksmuseum din Amsterdam, Olanda, a adoptat de curând un nou mod de a face ca oamenii să fie interesați de ceea ce prezintă instituția respectivă. Vizitatorii sunt rugați să nu intre în muzeu cu telefoane sau aparate foto, înlocuindu-le cu un creion și o foaie de hârtie pentru a schița tabloul, sau obiectul care le-a plăcut mai mult!

no-cameras-signs-decals“În lumea de astăzi, datorită telefoanelor mobile și a altor elemente digitale, o vizită la un muzeu este de multe ori o experiență pasivă și superficiala”, au declarat angajații muzeului. “Atenția vizitatorilor este ușor de distras, și din cauza acestor elemente de tehnică digitală, ei nu mai simt magia prezenței lor într-un muzeu. Acesta este motivul pentru care Muzeul Rijksmuseum dorește să ajute vizitatorii să descopere și să aprecieze frumusețea artei și istoriei prin desen.” Cea mai bună parte a acestei inițiative este aceea că oricine o poate face, oricine poate desena, sau trasa câteva linii pe o hârtie. “Nu trebuie să ai talent, deoarece acest lucru nu este despre rezultatul final, ci mai degrabă despre ce te atrage în muzeu. Când încerci să desenezi, să redai ce se află în fața ta, începi să vezi lucruri pe care nu le-ai observat înainte. Vezi proporții, detalii, linii… te afli mai aproape de secretul artistului.”

Acest proiect a început pe 24 octombrie, când muzeul a înmânat primilor vizitatori caiete de schițe și creioane pentru cei care au dorit să ia parte efectiv la provocare.

Nu se știe încă dacă această metoda va fi introdusă și în alte muzee din Olanda sau din altă țară.

Muzeele nu sunt singurele instituții care se luptă cu încercarea de a convinge oamenii să nu mai folosească telefoanele mobile, tabletele, bețele pentru fotografiile tip selfie sau aparatele foto în timpul vizitei în sălile de expoziție. Teatrele, cinematografele, sălile de conferințe sau orice spațiu public sunt amenințate de invazia tehnicii digitale, de problema pusă de supra folosirea acestora, de dispariția adevăratei socializări și mai cu seamă, de dispariția bunei creșteri și a comportamentului în public.

5museum-visitors-draw-artwork-start-drawing-rijksmuseum-5
Traducerea și adaptarea Mădălina Corina Diaconu

Sursa: rijksmuseum.com, boredpanda.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii