Cunoaste lumea

Noutăți

Munții plutitori. Nu sunt o fantezie, ci o realitate pe planeta Pluto

  •  
  •  
  •  

Planeta pitică Pluto se arată a fi din ce în ce mai surprinzătoare, trezind imaginația astronomilor din întreaga lume.

NASA a lansat săptămâna trecută  imagini cu niște „munți plutitori”care s-ar întinde pe o distanță de zeci de kilometri în regiunea numită Sputnik Planum. Potrivit oamenilor de știință din cadrul agenției, munții plutitori ar fi formați din apă înghețată.

„Pentru că apa îngheţată e mai puţin densă decât gheaţa dominată de nitrogen, este posibil ca aceşti munţi din gheaţă să plutească pe o mare de nitrogen îngheţat şi să se deplaseze, în timp, la fel ca gheţarii din Oceanul Arctic de pe Pământ”, se arată în comunicatul remis de NASA.

pluto2

Pluto se roteşte în jurul Soarelui în 247,8 ani pământeşti, pe o orbită cu raza medie de 5,91 miliarde km. Înclinarea planului orbitei este de 17°12′ faţă de planul eclipticii, ceea ce este iarăşi ieşit din comun. Diametrul lui Pluto este de 2.390 km, reprezentând doar 18,74% din cel al Terrei. Înclinarea axei de rotaţie a planetei este de 57°24′, iar perioada de rotaţie în jurul propriei axe este de 6 zile 10 h, desfăşurându-se în sens invers celei a Pământului (de la est la vest). Densitatea lui Pluto este 1.800 kg/m3.

 

sursa: huffingtonpost.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii