Noutăți

„Muntele Rushmore” din Peru. Locul unde se găsesc mormintele funerare ale VECHILOR ÎNȚELEPȚI din Chachapoyas

La aproximativ 60 km nord-est de orașul Chachapoyas, provincia Luya, Peru, se află situl arheologic Karajia. Acesta este locul unde se află mormintele funerare ale “vechilor înțelepți”. Cocoțați pe marginea unei stânci abrupte, cele șase sarcofage încă veghează omenirea. Unele dintre capete sunt împodobite cu coarne de cerb, în timp ce altele au agățate cranii umane.

Fiecare sarcofag are o înălțime de 2,5 metri. Sarcofagele au fost construite de oamenii din Chachapoya pentru a găzdui rămășițele unor persoane extrem de importate din cultura lor. Au o vechime de peste 600 de ani, iar locația greu accesibilă, aflată deasupra unui defileu al râului, le-a păstrat, din fericire, până în ziua de astăzi.

sarcophagi-karajia-12

sarcophagi-karajia-52

sarcophagi-karajia-46

Acestea sunt de fapt niște capsule mari, construite dintr-un amestec de lut, paie, pietriș și lemn. Cei decedați au fost plasați în poziție verticală și acoperiți cu tulpini sălbatice de trestie legată cu sfoara. Corpul sarcofagului a fost vopsit în alb, în timp ce capul a fost decorat cu flori și inscripții.

Sarcofagele din Karajia nu sunt singurele din zona Chachapoyas, dar sunt cel mai bine documentate. Pe malul vestic al râului Utcubamba, la nord de Kuelap, s-au descoperit și alte sarcofage de diferite dimensiuni. Sarcofagele sunt atât de greu accesibili încât numai câțiva arheologi și câteva echipe de televiziune au reușit să se apropie de acestea.

Primele “Purunmachos”, așa cum le numesc localnicii, au fost dezvăluite lumii în 1984 după ce arheologul Federico Kauffmann a făcut o vizită în regiunea Chachapoyas, fascinat de legendele acestui popor.

sursa: Peru This Week / kuelapnordperu.com / Vilayatours
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii