Noutăți

Muntele lui Dumnezeu: vulcanul cu cea mai “rece” și neagră lavă de pe Pământ (video)

Cel mai ciudat vulcan din lume se află în Tanzania. Numit în limba locală Ol Doinyo Lengai sau în traducere liberă “Muntele lui Dumnezeu”, neobișnuitul vulcan erupe cea mai “rece” lavă de pe Pământ. Lava atinge temperaturi de doar 510 ° C, asta în timp ce temperatura medie degajată de ceilalți vulcani este de peste 1.000 ° C . Lava de la Ol Doinyo Lengai are întotdeauna culoarea neagră deoarece nu este suficientă căldură care să îi dea culoarea roșie.

Grație lipsei de molecule de siliciu, această lavă ciudată curge similar cu apa, creând adevărate “râuri” și canale. Acest lucru este de asemenea unic dacă ne gândim doar la faptul că în mod obișnuit lava care curge pe un platou plat sau semi-plat nu depășește 10 km pe oră.

Spre deosebire de cele mai multe lave, care sunt bazate pe dioxid de siliciu și oxigen, lava de la Ol Doinyo Lengai conține o mulțime de elemente alcaline precum calciu și sodiu, în principal, împreună cu o cantitate mare de dioxid de carbon. Acest lucru lavă face lava și mai specială, fiind extrem de bogată în sodiu, fiind o lavă natriumcarbonată.

Acest vulcan special nu a erupt întotdeauna cu lavă natriumcarbonată, însă pentru oamenii moderni acest lucru este de bun augur. Acest tip de lavă conține o mulțime de elemente rare, care sunt o componentă vitală a echipamentelor electronice moderne.

sursa: iflscience.com

traducere si adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii