Noutăți

“Muntele lichid” sau valurile care se transformă. Galerie foto

Dave Sandford este un fotograf profesionist, specilizat pe fotografie sportivă pe care o practică de 18 de ani. Pe parcursul ultimelor 4 săptămâni, timp de 2 – 3 zile pe săptămână, Sandford a petrecut până la 6 ore pe zi în Lacul Erie, fotografiind valurile…
mountains
A ales această perioadă a anului deoarece acum lacul pare să devină un ocean, prin curenții și valurile pe care le creează. Secole întregi, multe ambarcațiuni care s-au aventurat pe acest lac, în această perioadă a anului, au pierit în valurile puternice și neiertătoare.
“Sunt fascinat de puterea brută, pură și forța valurilor, de mișcarea grațioasă a unui val și de dansul de lumină ce trece peste un astfel de val.”, a declarat Dave Sandford.

the-freak-liquid-mountains-of-lake-erie-10__880
the-freak-liquid-mountains-of-lake-erie-18__880
the-freak-liquid-mountains-of-lake-erie-9__880
the-freak-liquid-mountains-of-lake-erie-19__880

Lacul Erie este unul dintre cele cinci Mari Lacuri din America de Nord. Se mărginește la est cu statele Ohio și Pennsylvania, cu statele New York la sud și Michigan la vest, respectiv cu provincia canadiană Ontario la nord.

Măsurând 388 km lungime, de la vest la est, pe 92 km de la nord la sud, se întinde pe 25 700 km² și prezintă 1.377 km de maluri. Este al doilea cel mai mic dintre Marile Lacuri, lacul Ontario fiind cel mai mic, dar este totuși cel de-al 13-lea lac natural din lume. Adâncimea medie a lacului Erie este de doar 19 metri, cu un maxim de 64 de metri. Această fluctuație este datorată operațiilor de deschiderie și de închiderie a vanelor barajelor Marilor Lacuri, pentru controlarea debitelor și nivelelor.

Cu un volum de 483 km³, lacul Erie este și cel mai expus la efectele urbanizării, industrializării, creșterii vitelor și ale agriculturii. Bazinul său versant acoperă părți ale statelor Indiana, Michigan, Ohio, Pennsylvania, New York și Ontario, fiind legat printr-un sistem de canale de râul Hudson. Datorită solurilor sale fertile, bazinul este cultivat intensiv și se dovedește cel mai urbanizat dintre cele cinci bazine ale Marilor Lacuri. În consecință, lacul Erie poartă eticheta de una dintre întinderile de apă cele mai poluate din America de Nord.

Îngheață frecvent în cursul iernii, dar se dezgheață rapid primăvara și se încălzește vara. Situat la altitudinea de 174 m, primește râul Detroit, emisar al lacului Huron (176 m), prin intermediul lacului Saint Clair și se deversează în direcția lacului Ontario (75 m), prin râul Niagara. (wikipedia)

the-freak-liquid-mountains-of-lake-erie-15__880
traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: petapixel.com, lfpress.com

Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on “Muntele lichid” sau valurile care se transformă. Galerie foto

  1. Multumim celor care au trimis aceste imagini minunate din Olanda tara canalelor si a florilor dar si tara unor fenomene unice in lume .O tara sub nivelul marii dar care este apărată de oameni harnici care nu lasa apă sa le tulbure viata din contra o fac spre binele lor.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii