Noutăți

Munca pe timpul nopții poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre. Ce s-a descoperit?

Cercetătorii de la Universitatea McGill au descoperit faptul că genele care reglementează procesele biologice importante sunt incapabile să se adapteze la noi programe de somn și de alimentație la care ne supunem organismul în momentul în care lucrăm în ture de noapte. Studiul arată impactul pe care o simulare de cinci nopți de muncă le are asupra exprimării a circa 20.000 de gene.

„Acum înțelegem mai bine schimbările moleculare care au loc în interiorul corpului uman atunci când somnul și comportamentele alimentare sunt nesincronizate cu ceasul nostru biologic. De exemplu, am constatat că expresia genelor legate de sistemul imunitar și procesele metabolice nu se adaptează la noilor comportamente”, spune dr. Diane B. Boivin, profesor la Departamentul de Psihiatrie al Universității McGill. Se știe că expresia multora dintre aceste gene variază în cursul zilei și al nopții. Ritmurile lor repetitive sunt importante pentru reglarea multor procese fiziologice și comportamentale. Probleme de sănătate viitoare?

Pentru acest studiu, opt voluntari sănătoși au fost supuși în mod artificial unui program de cinci zile care simula munca pe tura de noapte. Într-o cameră izolată, aceștia au fost privați de orice indicații luminoase sau de sunet caracteristice timpului zilei și nu li s-a permis să-și folosească telefoanele sau laptopurile. Înainte și după terminarea experimentului, echipa a colectat probe de sânge de la voluntari și a măsurat expresia a peste 20.000 de gene, utilizând o tehnică numită analiză transcriptomică, și a evaluat care din aceste gene prezintă o variație în timpul ciclului zi-noapte.

“Considerăm că modificările moleculare observate contribuie la dezvoltarea unor probleme de sănătate precum diabetul zaharat, obezitatea sau bolile cardiovasculare. Deoarece studiul a fost efectuat în condiții foarte controlate în laborator, cercetările viitoare ar trebui să se extindă prin studierea modificărilor genetice care au loc asupra oamenilor care au deja câțiva ani de când lucrează în tura de noapte “, explică Dr. Boivin.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/working-night-shifts-may-have-very-negative-impact-on-your-health/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii