Noutăți

Mărmureanu, fostul șef al Institutului pentru Fizica Pământului: “Următorul cutremur puternic din România ar putea fi devastator”

Mulți dintre români încă poartă amintirea marelui cutremur din 1977 când România a fost îndoliată, Bucureștiul fiind cel mai afectat. De atunci au trecut aproape 40 de ani fără vreun alt eveniment major…

Statistic, însă, se dovedește că la un anumit interval de timp, în ultimele secole, câte un cutremur major a zguduit țara noastră. Dacă această schemă a naturii se va păstra în continuare, atunci ne putem aștepta ca într-un viitor apropiat să ne confruntăm cu un alt eveniment similar.

Potrivit specialiștilor de la Institutul Național pentru Fizica Pământului, problema nu se pune DACĂ, ci CÂND. De aceea e bine să fim informați și să ne și luăm, preventiv, măsuri de protecție pentru orice eventualitate. Mai mult decât atât, estimările vorbesc despre un cutremur simțitor mai puternic decât cel din 1977, ceea ce ar face ca România să se confrunte cu o adevărată catastrofă.

Potrivit ziarului Ring, profesorul Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național de Fizica Pământului ar fi declarat următoarele, acum câteva zile:

„Eu am spus că urmează acum un cutremur foarte adânc. Aşa rezultă din analizele noastre. Poate să fie tip ’40 sau poate să fie tip 1802„, a spus directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), profesorul  Gheorghe Mărmureanu într-o emisiune la Pro TV. Acesta s-a referit la seismele produse, tot în Vrancea, în 1940 şi 1802, care s-au produs la adâncimea de 150 de kilometri şi au avut magnitudinea de 7,7 grade, respectiv 7,9 grade pe scara Richter. “Cutremurul va fi la o anumita distanta din timp, peste 60 sau peste 100 de ani fata de cel din ’77. Asta am gasit din punct de vedere istoric.”

“Mărmureanu a menţionat că sudul Moldovei (Focşani, Bacău, Galaţi), Tulcea, dar şi Basarabia şi zona portului Odessa din Ucraina ar putea fi  zonele de risc în cazul unui astfel de seism.” (DcNews)

Adrian Albu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Mărmureanu, fostul șef al Institutului pentru Fizica Pământului: “Următorul cutremur puternic din România ar putea fi devastator”

  1. oprica ghita // 9 ianuarie 2017 at 12:42 // Răspunde

    O personalitate, un specialist de mare valoare cum este dumnealui l-as fi tinut in functie si pina la 150 ani. La multi ani si va multumesc ptr.ce ati facut oprica

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii