Noutăți

Motivul pentru care chinezii au plantat peste 3.000 de hectare de vegetație de-a lungul deșertului Taklamakan. Aceasta este cea mai mare centură verde din lume creată artificial

Deșertul Taklamakan din vestul Chinei este una dintre cele mai dure și neprielnice zone din lume pentru susținerea vieții. În traducere, Taklamakan, care înseamnă „cei care merg acolo nu se mai întorc”, se întinde pe o suprafața de 300.000 km² (mai mare decât România), umiditatea aerului este aproape de zero, iar temperaturile ating în timpul zilei și 62 °C, iar noaptea -12°C. Taklamakan se întinde în vestul bazinului Tarim din Asia Centrală.

Deșertul este străbătut de către o autostradă care leagă orașele Luntai și Minfeng. Lungimea totală a autostrăzii este de 552 km, dintre care aproximativ 446 km sunt construiți în zone nelocuite aflate în apropierea dunelor de nisip înalte și de 20 de metri înălțime. Vânturile puternice aduceau des nisip pe autostradă, lucru ce îngreuna extrem de mult traficul. Pentru a rezolva problema, chinezii au plantat de-a lungul autostrăzii rânduri întregi de vegetație, adr și sisteme ingenioase vegetale menite să oprească nisipul bătutu de vânt. Un sistem masiv de irigare a fost construit astfel încât plantele să beneficieze de apă constantă în această zona deșertică. Timp de cinci ani, guvernul a plantat mai multe tipuri de plante până a găsit unele care să poată supraviețui acestor condiții extreme. În anul 1999 a fost finalizat un proiect pilot de protecție a autostrăzii pe o lungime de doar 6,3 km. În anul 2001, proiectul a fost extins până când s-a ajuns la o distanță de 30,8 km de vegetație. Astăzi, aproape patru cincimi din autostrada este flancat de 72-78 de metri lățime de ierburi care acoperă o suprafață totală de peste 3.000 de hectare.

Autostrada care străbate deșertul este extrem de importantă din punct de vedere economic. A fost construit în 1995 și permite accesul direct la resursele subterane, în special petrol, care se află sub bazinul Tarim. Deoarece regiunea este în întregime nelocuită, o benzinărie și câteva restaurante au fost construite la jumătatea drumului pentru cei care tranzitează zona.

enturaverde3 centuraverde7 cenutraverde3 cenutraverde5 cenutravrede6 centruaverde2

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii