Noutăți

Motivul pentru care ceasurile unor europeni sunt în urmă cu până la 6 minute. Fenomenul este cauzat de o măsură luată de Bruxelles

Einstein susținea că timpul este un concept relativ. De luni de zile, oamenii din mai multe țări europene au întâlnit un paradox bizar în ceea ce privește această unitate de măsură. În timp ce multe ceasuri sunt la fel de infailibile ca întotdeauna, altele rămân în urmă. De la jumătatea lunii ianuarie, cele mai multe dintre acestea cu aproximativ 6 minute. Motivul? Nu este o distorsionare în spațiu-timp, vinovați de acest fenomen sunt cei de la Bruxelles.

În rețaua europeană a operatorilor de energie, a apărut o deviaţie de frecvenţă, lucru ce a făcut ca ceasurile alimentate cu curent, precum radiourile deșteptătoare, ceasurile de la televizoare sau cuptoarele cu microunde să nu mai funcționeaze la fel de precis ca cele clasice sau ca cele de pe telefoanele mobile, care își ajustează ora cu ajutorul internetului.

Despre ce este vorba mai exact? Reţeaua electrică europeană alimentează consumatorii de energie din Kosovo de la jumătatea lunii ianuarie până în prezent, lucru care a dus la scăderea frecvenţei curentului electric pe întreg continentul. Astfel, a scăzut frecvența curentului alternativ sub 50 de Hz, însă aparatele electrocasnice au nevoie de această frecevență standard pentru a măsura timpul corect. În SUA, aceasta este de 60 Hz, în timp ce la noi, este de 50 de Hz; cel puțin, ar trebui să fie. Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E), care administrează rețeaua electrică de distribuție a 25 de țări europene separate, a dezvăluit recent că “abaterile de frecvență” în sursele de alimentare au fost experimentate în întreaga rețea și nu se cunoaște momentul când acestea vor reveni la normal. Această abatere nu este mare, dar este vizibilă și ne-ar putea face să întârziem la job mai mult ca sigur.

În loc să livreze 50 Hz, ceea ce așteaptă ceasurile europene de la rețeaua electrică pentru a menține timpul exact, rețeaua europeană are o medie de 49.996 Hz, ceea ce este suficient pentru a face toate aceste ceasuri pierdă aproape 6 minute.

sursa: https://www.sciencealert.com/the-strange-reason-clocks-across-europe-are-running-6-minutes-slow-digital-oscillations-time

traducere și adpatare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii