Noutăți

Motivul pentru care bovinele pasc toate doar într-o anumită direcție

Cercetătorii au descoperit faptul că bovinele au un simt al direcției foarte bine dezvoltat, motiv pentru care marea lor majoritate se aliniază pe direcția nord-sud în momentul în care pasc. Dr. Sabine Begall de la Universitatea din Duisburg-Essen, Germania, a studiat comportamentul bovinelor cu ajutorul imaginilor preluat de la Google Earth. Vorbim aici despre imaginile a 308 câmpuri din întreaga lume în care vacile au fost surprinse la păscut sau odihnă.

„ A fost dificil să căutăm pe întreaga planetă câmpuri în care pasc vaci. Pentru unele capturi am stat și câteva ore bune. Însă studiul nostru a ajuns să fie destul de complex. Avem fotografiate 8,510 vite la păscut. În marea majoritate a cazurilor vacile erau orientate fie spre nord, fie spre sud. Excepție, au fost unele regiuni din Africa şi America de Sud, unde vitele erau uşor orientate spre direcţia nord-est sau sud-vest. Însă în aceste regiuni câmpul magnetic al Pământului este mult mai slab, ceea ce înseamnă că vacile nu putea să detecteze foarte bine câmpul magnetic”, a declarat Dr. Begall.

De asemenea, Begall împreună cu echipa sa este ferm convinsă de faptul că poziția soarelui sau direcţia vântului nu sunt factori majori în influenţarea orientării bovinelor când sunt în câmp deschis. Un argument în plus pentru această teorie este și faptul că cercetătorii au mai înregistrat şi poziţiile corporale a 3000 de cerbi sălbatici, din 277 de locaţii diferite. Și în cazul acestor mamifere poziția corpului în moment în care se aflau la pășunat sau la odihnă era orientată către direcția nord-sud.

Este deja cunoscut faptul că multe specii folosesc câmpul magnetic al Pământului pentru a se orienta. Exemplele includ țestoasele migratoare, somonul, termitele și păsările. Se crede că animalele folosesc în orientare proprii lor magneți interiori formați din cristale de magnetit, pentru a detecta câmpul magnetic al Pământului. Magnetitul este un mineral din grupa oxizilor de fier cu proprietăți feromagnetice, fiind oxidul de fier cel mai rezistent față de acizi și baze.

sursa: https://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/2623809/Cows-point-north-thanks-to-in-built-compasses.html
sursa: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7575459.stm
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii