Noutăți

Motivul pentru care activiștii de mediu au “colorat” râurile din Franța în verde

În mai multe zone din Franța, oamenii s-au trezit luni, 25 aprilie, în fața unui fenomen extrem de neobișnuit. Apa a 12 râuri a fost colorată în verde, cu ajutorului unui colorant numit fluoresceină. Substanța inofensivă pentru mediul înconjurător, a fost răspândită în ape de mai mulți activiști de mediu, care au dorit pe această cale să atragă atenția unui fapt foarte periculos. Poluarea apelor se poate realiza foarte ușor și, spre deosebire de fluoresceină, alte substanțe, mult mai toxice, nu vor fi vizibile ochiului uman, însă acestea pot fi prezente, afectând atât natura cât și sănătatea oamenilor și a altor viețuitoare.

“Am folosit un colorant numit fluoresceină care este total inofensiv. Am vrut să arătăm cum se poate răspândi poluarea. Substanță are un puternic efect vizual, dar este complet sigură. Peştii nici nu observă acest colorant. Chiar acum, mediul este foarte ‘à la mode’, toată lumea ştie consecinţele poluării. Pe de altă parte, avem tot mai multe misiuni şi mijloace tot mai puţine pentru a realiza aceste misiuni, a declarat Yannick Pognart, inspector de mediu și activist.

verde

Fluoresceină este un compus organic, utilizat în mod frecvent pentru a urmări fluxul de apă. Acesta se poate obţine în urma reacţiei dintre anhidridă ftalică şi rezorcină la o temperatură de 200 °C.

Acțiunea activiștilor de acum vine ca urmare a acordului COP21 de la Paris, semnat în data de 22 aprilie de 174 de țări, care se angajează să reducă emisiile de CO2 în atmosferă.

sursa: iflscience.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii