Noutăți

Mostar sărbătorește cea de-a 17-a aniversare a reconstrucției podului vechi

  •  
  •  
  •  

Cu evenimentul numit „Este posibil să se reducă distanța”, orasul Mostar va sărbători 17 ani de la finalizarea renovării Podului Vechi și 16 ani de la înscrierea sa pe lista UNESCO a mostenirilor culturale.

Liderii celui mai mare oraș din Herțegovina se așteaptă ca celebrarea din acest an a evenimentelor care au fost înscrise cu litere de aur în istoria Mostarului să adune mulți vizitatori din diferite părți ale lumii.

În anii care au urmat deschiderii Podului Vechi renovat și includerii lui Mostar pe lista UNESCO, Mostar a marcat aceste date cu deschiderea de noi facilități reconstruite, noteaza Sarajevo Times.

Evenimentul din acest an, așa cum subliniază organizatorii, își propune să readucă Mostar pe harta mondială a evenimentelor și să ia scena centrului de conținut cultural și de divertisment pentru toate generațiile fără nicio graniță și să lase în urmă dificultățile pe care le-a abordat cu sloganul simbolic „Este posibil să eliminăm decalajul”.

Podul Vechi din Mostar peste râul Neretva este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care, când a fost construit, era cea mai mare structură de arc din lume. A fost construit în 1566 de Suleiman Magnificul, iar constructorul a fost Mimar Hajrudin.

În timpul războiului din Bosnia și Herțegovina, a fost demolat, pe 9 noiembrie 1993 și reconstruit după război și redeschis publicului pe 23 iulie 2004. Un an mai târziu, Podul Vechi a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO și este cunoscut ca principalul simbol al Mostarului și Herțegovinei, scrie Klix.ba.

Podul se întinde pe râul Neretva din orașul vechi Mostar, orașul căruia i-a dat numele. Orașul este al cincilea ca mărime din țară; este centrul Cantonului Herțegovina-Neretva al Federației Bosniei și Herțegovinei și capitala neoficială a Herțegovinei.

Podul Stari Most are spate cu cocoașă, lățime de 4 metri și lungime de 30 de metri și domină râul de la o înălțime de 24 m. Două turnuri fortificate îl protejează: turnul Halebija din nord-est și turnul Tara în sud-vest, numit „păstrătorii podului”.

În loc de fundații, podul are bonturi de calcar legate de pereții aripilor de-a lungul stâncilor de pe malul apei. Măsurând de la nivelul apei de vară de 40,05 m, bonturile sunt ridicate la o înălțime de 6,53 metri, din care arcul izvorăște până la punctul său înalt.

Începutul arcului este subliniat de o matriță de 0,32 metri înălțime. Ridicarea arcului este de 12,02 metri.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii