Noutăți

Moringa oleifera – planta care ar putea rezolva problema alimentării cu apă potabilă în întreaga lume

 •  
 •  
 •  

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat faptul că între 2011 și 2016, 2.2 milioane de persoane au murit la nivel mondial din cauza consumului de apă nefiltrată corespunzător. Utilizarea de tehnologii pentru purificarea apei reduce apariția unor boli diareice cu până la 30-40%. Cu toate acestea, aplicarea acestor metode industriale sau la scară largă în zonele subdezvoltate ale lumii nu este încă posibilă. Prin urmare, oamenii de știință încearcă să dezvolte niște metode de purificare a apei la fel de eficiente, dar derivate strict din elemente din mediul înconjurător.

O echipă de cercetători de la Universitatea Carnegie Mellon dorește să rezolve această problemă a filtrării apei cu ajutorul nisipului și a plantelor. Numit „F-sand”, procedeul de filtrare presupune utilizarea unor proteine din planta Moringa oleifera, originară din India, dar care crește și în alte zone tropicale și subtropicale de pe glob, locuri unde accesul la apă potabilă nu este un lucru facil pentru marea majoritate a populației.

Semințele acestei plante sunt deja folosite într-o tehnică rudimentară de purificare a apei. Metoda tradițională lasă în urmă cantități mari de carbon organic dizolvat din semințe și permite bacteriilor să se regenereze după doar 24 de ore, ceea ce face ca apa potabilă obținută prin acest mod să fie bună de băut pentru un timp foarte scurt.

Pentru a rezolva această problemă cercetătorii au avut ideea de a combina această metodă de purificare a apei cu particulele de silice, componenta principală a nisipului. Metoda înlătură bacteriile și carbonul organic dizolvat, lucru ce face ca apa să rămână curată și bună pentru consum pentru o mai lungă durată de timp. De asemenea, nisipul creat poate fi reutilizat după folosirea în procesul de purificare a apei. Bineînțeles, tehnica de purificare este încă în stadiul de testare, însă până în prezent procesul pare a fi unul foarte accesibil din punct de vedere financiar și foarte eficient.

sursa:https://www.researchgate.net/publication/321230927_Moringa_oleifera_f-sand_Filters_for_Sustainable_Water_Purification#pf5
sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180620150246.htm
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

1 Comment on Moringa oleifera – planta care ar putea rezolva problema alimentării cu apă potabilă în întreaga lume

 1. un dac inca liber // 25 iunie 2018 at 14:39 // Răspunde

  Cat timp unii gandesc asa…https://searchnewsglobal.wordpress.com/…/seful-nestle-apa-nu-este-un-drept-al-omulu…

  2 iul. 2014 – Apa este gratuită și este un drept al omului sau toată apa de pe planetă ar trebui să fie dată marilor corporații și să fie tratată ca un produs?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii