Noutăți

Monte Testaccio din Roma: O groapă de gunoi veche de 2,000 de ani. Era cea mai mare groapă de acest tip din lumea antică. Ce se depozita aici…

La periferia Romei, lângă Horrea Galbae, la mică distanță de malul estic al râului Tiber, se află o movilă enormă, plină azi de iarbă și arbuști, care la prima vedere ar părea o colină obișnuită. Însă nu este tocmai așa. De fapt zona este un depozit antic din perioada romană și una dintre cele mai mari depozite de deșeuri ale lumii antice. Are o circumferință de aproape un kilometru la baza sa, acoperind o suprafață de 20.000 de metri pătrați, și o înălțime de 35 de metri, deși a fost probabil mult mai mare în vremurile antice. Muntele este construit în întregime din amforele romane aruncate, un tip de borcan din ceramică folosit pentru a stoca uleiul de măsline. Se estimează că dealul conține resturile a 53 de milioane de amfore de ulei de măsline.

În antichitate, amforele erau principalele containere utilizate pentru transportul și depozitarea mărfurilor. Acestea au fost produse masiv din cauza costului lor scăzut și au fost de obicei reciclate sau distruse odată ce se uzau. Multe amfore au fost re-utilizate și transformate în conducte de scurgere sau ghivece. Însă cele care erau folosite pentru păstrarea uleiului de măsline nu puteau fi reciclate, deoarece erau prea impregnate cu ulei, lucru care le făcea extrem de lipicioase și mirositoare.

Numărul imens de amfore din Monte Testaccio ilustrează cererea enormă de ulei de măsline din Roma imperială, care a fost în acel moment cel mai mare oraș din lume, cu o populație care a ajuns la un moment dat la un milion de oameni. Multe dintre amfore au în continuare sigiliul fabricantului și prezintă mai multe informații precum greutatea uleiului conținut în vas sau locul în care a fost îmbuteliat. Studiile privind aceste inscripții și compoziția dealului sugerează că importurile de ulei de măsline de la Roma au atins un vârf spre sfârșitul secolului al II-lea d.Hr., când în fiecare an au fost aduse în groapă circa 130.000 de amfore. S-a estimat că Roma a importat anual cel puțin 7,5 milioane de litri de ulei de măsline în perioada sa de glorie.

monte-testaccio-82 monte-testaccio-42 monte-testaccio-32 monte-testaccio-102

sursa: ArchaeoSpain Amusingplanet

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii