Noutăți

Momentul în care pâinea feliată a fost interzisă în SUA. Motivul?

Pâinea feliată apare în secolul XX, mai exact în anul 1928, în America, fiind inventată de un imigrant neamț, Otto Frederick Rohwedder. Deși a fost de la început considerată un lucru practic, autoritățile de la Washington au intrezis-o în primele zile ale anului 1943, în timpul celui de-al doilea război mondial din rațiuni economice.

Administrația pentru alimentele de război a fost creată pentru a supraveghea producția și distribuția de alimente. Cea mai importantă sarcină a organizației a fost de a preveni risipa alimentelor, iar Claude R. Wickard, șeful Administrației în acel moment, a decist interziciea pâinii feliate, deoarece procesul prin care aceasta era făcută ducea la multă risipă.

Brutăria Chillicothe, Missouri, a fost prima care a folosit mașina de tăiat pâine a lui Rohwedder. În câteva săptămâni, vânzările de pâine au explodat. Americanii mâncau pâine ca niciodată. În următorii cinci ani, aproape fiecare brutărie din țară avea mașini de feliat paine, iar 80% din acest produs era feliat. Oamenii erau încântați de faptul că nu mai fac firmituri în momentul în care sunt nevoiți să taie pâinea acasă pentru sandwish-uri, toate feliile au aceeași grosime, iar procesul de coacere este uniform.

wonder-bread-ad-26
Într-o emisiune radio din 24 ianuarie, primarul din New York, LaGuardia, a propus ca brutăriile care aveau propriile mașini de tăiat pâine să li se permită să le folosească în continuare, iar câteva zile mai târziu, la 26 ianuarie 1943, în The New York Times începeau și primele proteste stradale, muncitorii care nu aveau unde să taie pâinea ieșind în stradă și cerând anularea directivei. Anularea a venit, însă de abia în data de 8 martie 1943. Autoritățile au afirmat că “experiența noastră în ceea ce privește ordinul ne face să credem că economiile nu sunt la fel de mari cum ne-am fi așteptat, iar Comitetul de Producție al Războiului a luat decizia de a ridica interdicția. “

sliced-bread-310 sliced-bread-machine6

sursa: Archival Ramblings / Priceonomics / Culinary Lore

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii