Noutăți

Momentul în care omul a oprit… cascada Niagara. Află motivul pentru care s-a realizat acest neobișnuit lucru

Avem tendința de a ne crede, noi oamenii, mari creatori, capabili de a schimba cursul natural al lucrurilor. De a modela mediul înconjurător după bunul nostru plac. Dar oare chiar așa să fie? Putem să stăpânim aerul, mările, să construim clădiri care să ajungă până la cer, însă toate aceste schimbări ne pot fi fatale dacă nu suntem precauți.

Povestea puțin cunoscută a momentului în care omul a oprit cea mai mare cascadă și una dintre principalele resurse de apă potabilă de pe planetă, “Cascada Niagara”, ne face să credem că putem nu doar să ne transformăm planeta într-un gigant de oțel și beton, ci să o și ajutăm. Ideea este că uneori ne mai și iese, precum în povestea pe care v-o relatăm…

niagara-3

Compusă din Cascada Horseshoe şi Cascada Americană, Niagara are pe partea americană o lățime de 363 m, unde apele cascadei cad de la o înălțime de 21 m, iar pe partea canadiană o lățime de 792 m (în formă de potcoavă), înălțimea căderii de apă fiind de 51 m. Debitul este între 2.832 și 5.720 m³/s.

niagara-falls-turned-off-1969-12 niagara-falls-turned-off-1969-65 niagara-falls-turned-off-1969-75

Din cauza căderilor masive de pietre, între anii 1931 şi 1954, Cascada Niagara risca să dispară pentru totdeauna. Nu se cunoaște cu exactitate motivul acestor căderi masive de bolovani, cert este că fenomenul a scos america în stradă, tinerii protestând cu înverșunare pentru salvarea cascadei. Astfel, armata americană intervine construind în doar trei zile în regiunea Buffalo un batardou care să oprească temporar cascada pentru a se putea interveni la îndepărtarea bolovanilor. Aproximativ 1.300 de camioane și mii de militari au pus umărul la transportarea a 27.800 de tone de nisip şi pământ pentru a realiza batardoul. Și au reușit!

***

Din anul 1800, această cascadă este deschisă turismului, fiind unul dintre cele mai importante obiective din America de Nord. Se estimează că s-ar fi format la sfârșitul ultimei perioade de glaciațiune, când s-au topit ultimii ghețari din regiune, iar acum, cu ajutorul omului, această minune a naturii o să-și poată continua povestea.

niagara-falls-turned-off-1969-56

niagara-1

niagara-2

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: amusingplanet.com/

sursa: wikipedia.org


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Momentul în care omul a oprit… cascada Niagara. Află motivul pentru care s-a realizat acest neobișnuit lucru

 1. Charles Lyell, Sir Charles Lyell de fapt daca nu ma insel, pe la mijlocul sec al XIX-lea – el, avocat de meserie – s-a gandit sa inventeze o noua disciplina in stiinta. Si ce a facut? A inventat geologia! Nu e tare?!
  Deci domnul Sir avocat Lyell a inventat geologia si a dat si principii.

  Ei bine, da’ in asta ordine de idei, a mai facut ceva si anume: a fost, cred, primul care a estimat varsta Niagarei – cel putin la modul oficial si cu vâlvă in presa – la in jur de 10 000-12 000 de ani.

  Dar cum a facut domnul “geolog”?
  Pai l-a intrebat mai intai pe un localnic, cam cu cat stie el, cu aproximatie, ca se retrage cascada in fiecare an, iar omul i-a raspun ca se retrage cam cu un metru pe an. Domnul Lyell a zis: “totusi sa fim realisti” si a stabilit el, din burta, o rata de 30 de centimetri pe an. Si uita asa Cascada Niagara a primit varsta de in jur de 12 000 de ani.
  Dar s-a constatat mai tarziu ca Niagara se retrage uneori si cu 4 metri pe an.

  “Nu se cunoaște cu exactitate motivul acestor căderi masive de bolovani, cert este că fenomenul a scos america în stradă…” bla, bla.
  Ce ridicol!
  Ba se cunoaste foarte bine “motivul caderii masive de bolovani”, doar ca nu se potriveste cu teoria lor!

 2. Da’, n-au oprit-o pe toata, au oprit-o doar pe aia americana care-i mica, scunda si cam urata, ca aia se stricase. Se vede in poza, cea canadiana e aprinsa.

 3. cetățeanul tulburat // 7 ianuarie 2017 at 10:01 // Răspunde

  O altă poveste ar fi construcția unei hidrocentrale pe partea americană la începutul secolului trecut, după finalizarea ei prima iarnă a fost blândă, a doua a fost una geroasă iar gheața care nu a fost spartă la timp a împins hidrocentrala în prăpastie…

  • Sir…lord…versus asa zisii ,,tirimplici”.
   “Daca introduci timpenii intr-un calculator ies tot timpenii.Insa,toate aceste timpenii,procesate printr-o masina ,relativ mai scumpa,vor fi oarecum inobilate si nimeni nu va mai indrazni sa le critice!”Ce sa inventeze,domnule!Au gasit un nume pentru ,,ceva”si asta nu inseamna ca si stiu ceva!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii