Noutăți

Moment unic pentru arheologia dâmbovițeană – prima Venus din România, expusă la Târgoviște

Târgoviște a intrat, de astăzi, într-un circuit extrem de select al muzeelor care au expuse statuete de tip Venus. Statueta a fost descoperită la Piatra Neamț, într-un șantier arheologic al Complexului Muzeal Curtea Domnească, prin Muzeul Evoluției, pe 21 iunie. Stratul de locuire în care a fost descoperită a fost datat pentru anul 17.000 îHr., ceea ce face din Venus cea mai veche sculptură în piatră de pe teritoriul României. Arheologii spun că este posibil să fie chiar mai veche, având în vedere asemănăarea ei izbitoare cu Venus din Willendorf, a cărei vechime a fost estimată pentru 30.000 îHr.

Astăzi, la Târgoviște, într-un eveniment de talie națională au fost prezenți toți membrii echipei de cercetare condusă de profesorul Marin Cârciumaru. Aceștia au povestit publicului prezent, condițiile în care au realizat descoperirea. cel care a văzut statueta, într-o viroajă, pe o vreme nefavorabilă, după un sezon foarte ploios, a fost un elev, Andrei Zmeu, component al echipei de cercetare. Tânărul a povestit că vizitase, la începutul anului, muzeul Saint Germaine en Laye unde admirase Venus Brassempouy și unde și-a pus dorința de a participa și el la descoperirea unui asemenea artefact. Acesta a fost scos la iveală pe 21 iunie, de ziua solstiuțiului de vară, zi extrem de importantă pentru vânătorul din Paleolitic, pentru care natura avea o altă însemnătate.

Profesorul Marin Cârciumaru și-a exprimat dorința ca statueta să devină un simbol național asemănător celei din Willendorf. Cercetătorul spune că statueta de la Târgoviște va pune Târgoviștea într-un circuit turistic al oamenilor e știință și pasionaților de paleolitic, datorită valorii ei naționale și universale, deosebite.

Venus va fi expusă permanent la Târgoviște, în Muzeul Evoluției. Pentru a fi pusă în valoare, este așezată într-o sală în care se află 65 de replici la scară, după toate statuetele de tip Venus descoperite în lume. Complexul Muzeal târgoviștean a luat măsurile necesare siguranței statuetei.

Citește mai mult: GazetaDambovitei.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii