Noutăți

Moment istoric: „Delta dintre blocuri” a fost transformată oficial în Parcul Natural Văcărești

 •  
 •  
 •  

Marți 11 mai 2016, Guvernul a adoptat Hotârîrea de Guvern prin care se constituie Parcul Natural Văcărești.

Asociația Parcul Natural Văcărești salută decizia autorităților și anunță actul drept un un succes al rațiunii pus în slujba interesului public.

Înființarea Parcului Natural Văcărești este exemplul clar că o inițiativă civică, promovată cu perseverență și competență, poate fi finalizată cu succes în ciuda numeroaselor obstacole birocratice. Campania de înființare a Parcului Natural Văcărești a durat 4 ani.

Proiectul de a pune sub protecția legii și a administra pe principii ecologice o oază de natură formată spontan în 25 de ani în centrul Capitalei a demarat în anul 2012 după publicarea articolului „Delta dintre blocuri” în numărul din mai al revistei National Geographic.

Articolul, semnat de Cristian Lascu si Helmut Ignat, a dezvăluit publicului larg biodiversitatea locului și a lansat ideea de parc natural categoria V IUCN pentru “groapa” Văcărești.

chirighita-1014x487foto parcnaturalvacaresti.ro

Campania a continuat prin eforturile unui grup de experți și activiști de protecția mediului – Cristian Lascu, Helmut Ignat, Florin Stoican, Dan Bărbulescu, sprijiniți de patru organizații – Kogayon, National Geographic România, Asociația Salvați Dunărea și Delta și Ecopolis.

Aceștia au mobilizat resurse, specialiști și know – how întocmind în anul 2013 Studiul de fundamentare științifică pe baza căruia Academia Română a recunoscut importanța și valoarea de patrimoniu a ecosistemului Văcărești.

Membrii grupului de inițiativă – oficializat în anul 2014 ca Asociația Parcul Natural Văcărești, au realizat un lobby continuu și transparent, prin mijloacele specifice demersului civic: numeroase expoziții de fotografie, conferințe pe teme de protecția mediului și urbanism, acțiuni de teren cu voluntari, distribuirea de broșuri și alte materiale de informare, comunicare publică pe site-urile de socializare.

4foto parcnaturalvacaresti.ro

Acțiunilor de comunicare publică s-au adăugat numeroase întâlniri de lucru cu funcționari publici sau demnitari de rang înalt din Ministerul Mediului, Primăria Generală și Primariile de Sector.

De mare importanță a fost sprijinul presei. Principalele televiziuni au realizat reportaje și dezbateri despre PNV, au apărut numeroase articole în presa scrisă, emsiuni Radio.

De partea proiectului au fost zecile de mii de bucureșteni care ne-au scris, au semnat liste de sprijin, au particiapt la acțiunile noastre.

Tuturor celor care au crezut în reușită, sprijinind acest demers, le mulțumim!

“In cei aprope 4 ani am auzit de multe ori cuvantul “imposibil”, dar aceasta victorie grea a demonstrat că „se poate”. Sperăm ca aceasta să incurajeze comunitatile oraselor in lupta pentru fiecare metru pătrat de spatiu verde adevarat”, a declarar Helmut Ignat, fotograf de natură și membru fondator al Asociației Parcul Natural Văcărești.

Ce urmează?

Ceea ce a realizat deja natura trebuie protejat neîntârziat prin eliminarea activităților umane cu impact negativ, precum tăierile de arbori, incendierile de stuf, braconajul, diferite forme de poluare, relocarea câinilor comunitari, soluții acceptabile pentru cei ce locuiesc vremelnic aici. Nu in ultimul rand, trebuie clarificate toate dosarele de revendicare a terenurilor si gasirea solutiilor legale de despagubire a celor in drept.

Pentru a deveni un parc functional, aria naturala protejată va trebui amenajată de către viitorul administrator, în limitele prevăzute de lege pentru categoria „parc natural” (“arie naturală protejată, administrată pentru conservarea peisajului și recreere” – Anexa 1 – OUG 57/2007) și în baza unui plan de management aprobat de ministerul mediului.

Înfiintarea unui parc de 184 ha (egal cu greu încercatul parc Herăstrău), în plină epocă de distrugere a spațiilor verzi, este fără îndoială un moment istoric pentru orașul București.

DSC4790blowfoto parcnaturalvacaresti.ro

Declarație de presă – Cristian Lascu, Președinte de onoare, Asociația Parcul Natural Văcărești


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină •  
 •  
 •  

3 Comments on Moment istoric: „Delta dintre blocuri” a fost transformată oficial în Parcul Natural Văcărești

 1. ce prosti ba , pteau sa mute Glina in groapa asta…

 2. Infernus Satanica // 24 mai 2016 at 14:05 // Răspunde

  Un comentariu extrem de,,folositor”daca esti contra unui eveniment, sa zicem, oarecum unic, pentru ca in ziua de azi, este foarte greu sa se aplice legi care implica astfel de proiecte, de ce nu incerci sa propui solutii adecvate problemelor care te framanata, cum ar fi groapa de gunoi, denumita ,,Glina”, in loc sa improsti cu noroi un succes rar intalnit pe meleagurile noastre? Un mall ar fi fost mult mai apreciat, asa-i?? De ce nu activezi in cadrul organizatiilor care vor doar sa scoata profit de pe urma unor bunuri/ spatii verzi/, fara a se interesa de daunele cauzate? De ce nu te alaturi celor care prefera sa isi dea cu parerea,ca in final sa nu realizeze nimic?Acest lucru si pentru ca esti pe aceasi lungime de unda cu multi ,,adepti inraiti” ai conceptului de ,,imbunatatire si dezvoltarea a mediului inconjurator” prin argumente nefondate si superficialitate la nivel maxim?
  Cu o astfel de mentalitate nu ajungem nicaieri in aceasta tara!
  Din pacate, cei care realizeaza cat de important este un astfel de proiect sunt prea putini comparativ cu ,,mintile ilustre” ale cetatenilor din colturile de bloc ale marile orase..Trist, dar adevarat, din pacate..

 3. Va felicit,ce frumos ar fi sa se faca asa in toata tara!Nu degeaba se numeste Gradina Maicii Domnului,haideti sa o protejam,suflete frumoase!Multumesc celor care s-au nevoit la realizarea acestui proiect!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii