AIM radionica curs online

Noutăți

Molecule organice complexe au fost descoperite pe Enceladus, unul dintre sateliții lui Saturn. În oceanul de sub crusta de gheață ar putea exista viață!!!

Enceladus, unul dintre sateliții naturali ai lui Saturn, al șaselea ca mărime, descoperit încă din anul 1789 de către astronomul William Herschel, este o lume plină de surprize. Recent, au fost identificate molecule organice bogate în carbon de dimensiuni generoase în apa sărată ce ajunge la suprafața acestei luni înghețate, asta datorită unor gheizere de gheață uriașe. Noile descoperiri sugerează faptul că sub crusta de gheață, Enceladus are mari șanse să găzduiască forme simple de viață marină. Pe lângă vaporii de apă, în martie 2008 sonda Cassini a mai detectat azot, bioxid de carbon, metan, acetilenă, precum și urme de etan, propan, benzol, formaldehidă.

În data de 3 aprilie 2014, NASA și ESA au anunțat că măsurătorile efectuate de Cassini indică prezența unui vast ocean cu apă în stare lichidă sub suprafața acestei luni a lui Saturn. Conform datelor, oceanul ar putea avea o adâncime de 10 km și s-ar afla sub o crustă de gheață cu o grosime cuprinsă între 30 și 40 km. NASA consideră că prezența oceanului include Enceladus printre cele mai probabile locuri din Sistemul Solar în care ar putea exista viață microbiană.

“Suntem, încă o dată, fascinați de Enceladus. Am identificat molecule organice cu mase mai mari de 200 de unități de masă atomică, de peste zece ori mai grele decât metanul. Cum moleculele complexe organice provin din oceanul său subteran, această lună este singurul corp în afară de Pământ care îndeplinește simultan toate cerințele de bază pentru viață așa cum o știm. Această descoperire reprezintă primul pas în înțelegerea acestei lumi surprinzătoare”, a declarat Christopher Glein, cercetător geochimist al Institutului de Cercetare Sud-Vest.

Saturn este a șasea planetă de la Soare și a doua ca mărime din Sistemul Solar, după Jupiter. Nu mai puțin de 62 de sateliți cunoscuți orbitează în jurul planetei. Titan, cel mai mare satelit al lui Saturn și al doilea satelit ca mărime din Sistemul Solar, este mai mare ca planeta Mercur și este singurul satelit din Sistemul Solar care are o atmosferă cu o consistență semnificativă.

sursa: https://www.sciencealert.com/complex-organic-molecules-detected-enceladus-plumes-cassini-extraterrestrial-life

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii