Noutăți

Modul zombie: Bacteriile sunt capabile să-și încetinească metabolismul și să supraviețuiască pentru multă vreme fără nutrienți. Descoperirea care ar putea schimba modul de administrare al antibioticelor

În spatele simplității lor înșelătoare, bacteriile au reușit să dezvolte o serie de abilități complexe de supraviețuire. Se cunoaște deja faptul că unele bacterii pot intra într-o stare de inactivate, în esență “dormind” pentru a evita perioadele de înfometare. Însă o altă stare metabolică a fost descoperită acum de o echipă internațională de oameni de știință. Această stare este asemănătoare unei stări “zombi” și implică faptul că organismul încetinește toate procesele sale metabolice pentru a supraviețui perioade lungi de timp în care mediul său este lipsit de nutrienți.

Cercetătorii au început să studieze inițial Bacillus subtilis, o bacterie comună cunoscută pentru capacitatea sa de a intra în stări lungi de inactivitate prin transformarea sa într-un endospor. Există anumite forme mutante ale acestei bacterii care nu sunt capabile să capete forma unui endospor, dar tot pot supraviețui pentru lungi perioade de înfometare. În mod normal, bacteria Bacillus este cilindrică, dar, prin înfometare, aceasta s-a micșorat până a devenit aproape sferică. Multe procese ale bacteriei s-au modificat, dar nu s-au oprit în mod complet. Bacteria a continuat chiar să se dividă, chiar dacă a făcut acest lucru de 400 de ori mai lent decât în mod obișnuit. Prin urmare aceasta nu a intrat în starea de hibernare, dar nici nu era activă.

“Am văzut diferențe clare între starea activă, starea latentă și acestă nouă stare. În mod normal, Bacillus are formă de tijă, însă când este înfometată sau agitată devine sferică. Într-o stare latentă, bacteriile chiar au continuat să se dividă o data la patru zile, cu mai mult de 100 de ori mai lent decât de obicei. Întrebarea cea mare este acum: nu cumva și alte bacterii în afară de Bacillus are această abilitate? Dacă este așa, acest lucru schimbă fundamental perspectivele noastre asupra bacteriilor, Dacă se descoperă că mai multe bacterii pot să treacă la această stare, vor arunca o lumină cu totul nouă asupra lor și a modului în care ar trebui să folosim antibioticele”, explică Leendert Hamoen, cercetător care lucrează la noul studiu.

Acest proces a fost numit creștere oligotrofă de către cercetători, adică o creștere într-un mediu slab în nutrienți. Potrivit studiului, o bacterie aflată în faza oligotrofă rezistă mult mai ușor în fața unor antibiotice. Acest lucru ar putea fi o strategie pe care bacteriile o folosesc pentru evitarea distrugerii lor cu antibiotice.

sursa: https://newatlas.com/bacteria-zombie-state-dormant-hibernation-survival/58616/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii