Noutăți

Modalități de distracție la oamenii din vremurile străvechi

  •  
  •  
  •  

Descoperă cum se distrau oamenii în trecut și care erau activitățile lor de relaxare. Oare mai există aceste modalități de distracție și astăzi?

În vremurile străvechi, atunci când modalitățile de distracție erau limitate, oamenii reușeau să se binedispună în timpul lor liber. Activitățile recreative includeau cântatul la diverse instrumente, circul, luptele în arenă, pescuitul, călăritul, jocurile de șah sau de masă sau participarea la activități sportive. Astăzi, oamenii se relaxează în fața televizorului, jucând în cazinourile online  jocuri păcănele 77777  sau diverse jocuri video pe consolă, tabletă, computer ori telefon. Cât de mult s-a schimbat lumea în ceea ce privește modalitățile de distracție? Se regăsesc anumite metode de relaxare din trecut și astăzi sau acestea s-au pierdut definitiv în negura istoriei?

China – tărâmul jocurilor distractive transmise peste generații!

Cultura chineză  a fascinat omenirea prin ingeniozitatea de care a dat dovadă încă de acum o mie de ani. Din acea perioadă datează unul dintre cele mai distractive jocuri – Chuiwan (“lovește bila”). Era una dintre modalitățile de relaxare ale chinezilor din timpul dinastiei Song (care domnit în intervalul 926-1279). Jocul se desfășura între două echipe, fiecare grupă contorizând câte zece persoane. Jucătorii aveau la dispoziție trei lovituri pentru a introduce bila în găurile special făcute pe terenul de joc. Peste o mie de ani jocul avea să fie cunoscut sub denumirea de golf.

La fel de relaxant era și Cuju, un joc care are o istorie de peste 2000 de ani. Se juca între două echipe care aveau câte douăzeci de jucători, fără să se folosească mâinile, doar picioarele și capul. Jucătorii trebuiau să aducă o minge în jumătatea adversă. Mingea era confecționată din piele, fiind umplută cu tărâțe de orez. Jocul era preferat și de soldații chinezi din acea perioadă (475-221 Î.H.), fiind un exercițiu de coordonare extrem de eficient. În anul 1848, englezii schimbă regulile și jocul primește denumirea de fotbal.

Egiptul Antic – relaxarea inovativă!

Pământurile de pe malurile Nilului poartă urmele unora dintre cele mai captivante generații ce au transformat distracția într-un mod de viață. Acest lucru se întâmpla în condițiile în care scrisul și cititul încă nu fuseseră adoptate în varianta cunoscută astăzi. De altfel, egiptenii erau cunoscuți pentru pasiunea lor de a spune povești (una dintre activitățile lor preferate de relaxare). Un alt joc îndrăgit de către egipteni era senet, care, pe măsură ce s-a popularizat în rândul bogaților acelor vremuri a fost transformat într-o formă de ritual. De la tabla standard s-a ajuns la diverse configurații din abanos sau alte materiale lemnoase prețioase, jocul fiind îngropat alături de proprietarul lui, atunci când acesta trecea în lumea morților.

Vânătoarea era un alt mod captivant de relaxare al vechilor egipteni. Numai că țintele erau cu predilecție animalele considerate periculoase, precum hipopotamii și leii. Alături de vânătoare, printre activitățile de relaxare a egiptenilor se numărau și cursele de care, dar și wrestling-ul. Se pare că aceste activități nu erau atât de diferite în privința modului de desfășurare în comparație cu cursele hipice și wrestling-ul de astăzi. Desigur, pe atunci, wrestling-ul nu implica atât de multe “efecte artistice”, dar, aceasta este o nuanță care îl face atât de atractiv în zilele noastre. Pe lângă activitățile sportive, jocurile de masă și festivalurile erau cele mai populare modalități de relaxare în Egiptul Antic.

Roma – jocuri de relaxare bazate pe forța fizică!

Civilizația romană era cunoscută pentru plăcerea relaxării active, sportul fiind una dintre activitățile preferate ale multor romani. La fel ca la egipteni, cursele de care se numărau printre modalitățile de relaxare ale romanilor. Colosseum-ul și Circus Maximus erau printre cele mai frecventate locații în acele timpuri. Nu trebuie uitate nici vânătoarea de animale feroce, festivalurile de muzică sau luptele de gladiatori, precum nici simulările de bătălii navale (Naumachia). Românii știau să se distreze la fel de bine precum luptau, de aceea, mare parte dintre activitățile de relaxare implicau forța fizică.

Wrestling-ul, boxul, înotul, călăritul, pescuitul, vânătoarea și atletismul erau modalități de recreere des întâlnite în urbele romane. Desigur, sporturile cu minge jucau și ele un rol important în viața publică, în special cele care presupuneau îndemânare, așa cum este prinsul mingii. Din acea perioadă datează câteva sporturi care se joacă și-n epoca contemporană, precum fotbalul, handbalul sau hocheiul pe iarbă. Un loc aparte în universul modurilor de distracție al românilor îl reprezentau jocurile de masă. Jocurile de table (Tabula), de zaruri (Tesserae) și șah (Latrunculi) sunt jucate și astăzi.

Cum se relaxează omul modern?

Având la dispoziție atât de multe opțiuni de distracție se poate observa că omul modern se axează mai mult pe urmărirea jocurilor decât pe practicarea acestora. Astfel, europenii își petrec între 29% (norvegienii) și 56% (ungurii) din timpul liber în fața televizoarelor. 4% dintre englezi fac sport, în timp slovenii stau cel mai bine la acest capitol (10%). Activitățile de cultură atrag doar 1% dintre unguri și 4% norvegieni și germani. Socializarea este preferată de 13% dintre europeni (estonieni) și de 34% dintre norvegieni.

Din câte se poate vedea, urmărirea show-urilor Tv și socializarea constituie activitățile preferate ale europenilor. Câtă diferență între omul din trecut și cel modern în privința modului de relaxare!

Surse:

https://www.chinahighlights.com/travelguide/china-history/ancient-entertainment.htm

https://www.ducksters.com/history/ancient_egypt/entertainment_and_games.php

https://www.ancient.eu/article/98/athletics-leisure-and-entertainment-in-ancient-rom/

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3930297/5953614/KS-58-04-998-EN.PDF/c789a2ce-ed5b-4a0c-bcbf-693e699db7d7?version=1.0


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii