Noutăți

Misterul vechi de secole al Turnului din Pisa a fost elucidat. Ce au constatat specialiștii?

De-a lungul vremii, Turnul din Pisa a trecut (neașteptat de bine) prin câteva cutremure serioase. În mod misterios, a rămas în picioare, deși aspectul său sugerează, de multă vreme, că s-ar putea prăbuși cu ușurință. De curând, misterul cunoscutului edificiu medieval a fost deslușit. Specialiștii în construcții au reușit să afle secretul inconfundabilului Torre di Pisa, a cărui construire a început în anul 1173 și s-a încheiat abia peste două secole. Turnul de marmură și piatră a fost clădit într-un răstimp atât de lung deoarece a început să se încline chiar din timpul construirii sale.

Care a fost cauza pentru care structura ce are azi o înălțime de aproape 58 de metri s-a înclinat? Compoziția solului, improprie pentru realizarea unei construcții atât de înaltă. Care este cauza pentru care turnul aflat în Piazza del Duomo și care cântărește 14.500 de tone a rămas în picioare până astăzi, în ciuda tuturor așteptărilor? Paradoxal, secretul rezistenței Turnului din Pisa este… tot compoziția solului în care își are temelia.

turnul 2

noaptea

În secolele sale de existență, Turnul din Pisa a făcut față unor seisme strașnice, care au doborât construcții ce păreau mai robuste, mai stabile. Recent, informează sciencedaily.com, o echipă de 16 ingineri a investigat misterul vechi de secole al comportamentului la seisme al clădirii emblematice a orașului Pisa (Italia). La realizarea studiului s-a alăturat și un specialist de la Universitatea din Bristol, prof. George Mylonakis, care activează la departamentul de inginerie civilă. Nu a fost primul colectiv ingineresc ce a studiat Turnul din Pisa. Este, însă, cel care a reușit să-i deslușească misterul.

Din anul 1280 (când edificiul era încă într-un stadiu de construcție incomplet) și până astăzi, turnul înclinat al Pisei a făcut față unui număr de cel puțin patru cutremure severe. Dată fiind aparenta vulnerabilitate și instabilitate a structurii sale de rezistență, Turnul trebuia, teoretic, să se fi prăbușit demult, la primul zbucium al pământului. Sau, cel puțin, ar fi trebuit să fie serios avariat. După studii de natură seismologică, geotehnică și după analizarea unor informații legate de structură, specialiștii au ajuns la concluzia că „miraculoasa” supraviețuire a Turnului din Pisa este explicabilă prin manifestarea unui fenomen de „interacțiune dinamică” dintre sol și structură (construcție).

clopot

turnul inclinat

Practic, înălțimea considerabilă și rigiditatea sporită a structurii se combină, într-un mod foarte fericit, cu proprietățile solului, în special cu lipsa de rigiditate a acestuia (solul moale fiind alcătuit din nisip cu umiditate sporită și din argilă).

Acești factori influențează modul în care structura Turnului din Pisa „vibrează” în caz de seism. Felul în care structura de 58 de metri, alcătuită din marmură și piatră, se mișcă la cutremure, în solul prea puțin dur, i-a asigurat supraviețuirea de până acum. Datorită compoziției solului, Turnul nu urmează mișcările acestuia, în timpul cutremurului. S-ar putea spune că structura rezonează în mod diferit iar acest lucru a făcut-o să rămână în picioare.

„În mod ironic, același sol care l-a făcut să se încline, să fie instabil, și care a adus Turnul la limita prăbușirii, poate fi socotit drept factorul care l-a ajutat să supraviețuiască acestor evenimente seismice”, a declarat prof. Mylonakis, lider al grupului de cercetare în domeniul seismelor și geologiei tehnice constituit la Universitatea din Bristol.

sus

coloane

detaliu

Turnul din Pisa

Surse: www.sciencedaily.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii