Noutăți

Misterul turnului dacic ascuns în Munţii Orăştiei: „Până vor veni vremuri mai bune, rămâne un loc secret”

Un turn antic misterios, clădit în apropierea cetăţii dacice Blidaru din Munţii Orăştiei, a stârnit curiozitatea arheologilor.

În Poiana Perţii, un loc învecinat cetăţii dacice Blidaru, se află un turn antic misterios, impresionant dar puţin cercetat de-a lungul timpului. Monumentul istoric ar putea reprezenta una diintre atracţiile turstice ale zonei, însă puţini români ştiu despre existenţa sa şi mai puţini cunosc locul unde se află.

Arheologul Aurora Peţan a publicat povestea Turnului dacic din Poiana Perţii, pe care îl consideră unul dintre cele mai impresionante şi mai puţin cunoscute monumente dacice din zona capitalei Regatului Dac.

Turnul menţionat pentru prima dată de Constantin Daicoviciu

Când Constantin Daicoviciu scria celebra broşură „Aşezările dacice din Munţii Orăştiei”, pe la începutul anilor ’50 ai secolului trecut, în Poiana Perţii se putea vedea o ridicătură de pământ şi câteva blocuri de calcar, căzute, poate, din cetatea de pe vârful Blidaru, aflată câteva zeci de metri mai sus, sau poate dintr-un turn ce zăcea ascuns sub movila de pământ din acea poiană.

Aşa descrie arheologul clujean locul acesta, aflat la nord-vest de cetatea Costeşti-Blidaru. Movila din poiană avea să fie cercetată în anul 1953, dar informaţiile publicate sunt foarte sărace.

Sub ea se aflau, într-adevăr, ruinele unui mare turn din piatră, cu laturile de 13,35 x 12,70 m la exterior şi 8 x 7,75 m la interior.

Zidul, gros de 2,50-2,70 m, era construit din blocuri de calcar de felul celor utilizate la cetăţile din zonă, în aceeaşi tehnică: două feţe (paramente) clădite din blocuri de piatră, legate între ele cu bârne de lemn, iar între acestea, clasica umplutură (emplecton) de pământ amestecat cu piatră locală spartă, scrie Aurora Peţan.

După inventarul foarte modest găsit la interior (doar câteva cioburi ceramice şi nişte cuie la intrarea în turn), s-a presupus că turnul nu era locuit permanent, ci era utilizat doar pentru a supraveghea drumul antic de pe coasta Făeragului, ce ducea spre cetate, împiedicând totodată accesul  la izvorul şi la cisterna cetăţii.

Totuşi, el trebuie privit în legătură şi cu numeroasele turnuri care împânzesc zona din preajma cetăţii Blidaru, dintre care cele mai cunoscute în literatura de specialitate sunt cele din punctele „Poiana lui Mihu” şi „La Vămi”.

Din păcate, suntem departe de a avea o privire de ansamblu asupra „hinterlandului” acestei cetăţi, pentru a înţelege mai bine rolul acestor construcţii”, informează arheologul.

În anii ’80 a fost refăcut

Abia la începutul anilor ’80, turnul a atras atenţia arheologilor, implicaţi în reabilitarea cetăţilor dacice Blidaru, Costeşti Cetăţuie şi Sarmizegetusa Regia. Între timp, construcţia misterioasă se ruinase…

Citeste mai mult: Adevărul


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii