Noutăți

Misterul statuilor de la Nomoli – Sierra Leone. Ce reprezintă ele și cine le-a făcut?

  •  
  •  
  •  

Localnicii din Sierra Leone, Africa, căutau diamante atunci când au dat peste un set de statui de piatră pe cât de extraordinare, pe atât de intrigante. O legendă locală vorbește de un popor de îngeri ce a trăit în ceruri, iar din cauza comportamentului negativ, Dumnezeu i-a izgonit pe Pământ. În acest fel, îngerii au fost transformaţi în oameni şi alungaţi din împărăţia cerurilor. Conform legendei, statuile descoperite la Nomoli i-ar înfăţişa pe acești îngeri.

Left: Nomoli figure with lizard head and human body. Right: Human figure riding an elephant, in disproportionate size

Acestea măsoară circa 40 cm înălțime și sunt sculptate în mare parte în granit. Înfățișează predominant forme umane, dar regăsim și unele mai neobișnuite reprezentând hibrizi între oameni și animale. Toate sunt făcute disproporționat, capetele fiind mult mai mari în comparație cu dimensiunea corpului. Tocmai această disproporționalitate și formele umane ciudate îi intrigă pe cei mai mulți cercetători, care se întreabă dacă sunt doar o reprezentare simbolică sau ceva mai mult?

Human and animal looking Nomoli statues, British Museum

Un alt lucru bizar a fost acela că în interior s-au găsit mingi din metal (crom și oțel) perfect sferice, un lucru bulversant, ținând cont de vechimea lor.

Stânga : Statuia deschisă pentru a lua mingea de metal . Dreapta : Raze X,  arătând minge de metal în interiorul

Stânga : Statuia deschisă pentru a lua mingea de metal . Dreapta : Raze X, arătând mingea de metal în interior.

 

Deși unele cercetări afirmă că statuile ar avea circa 17.000 mii de ani vechime, un test cu Carbon 14 a determinat că ar avea o vechime de doar 2500 de ani, însă oamenii de ştiinţă susţin că ele nu se potrivesc deloc cu culturile locului din acele vremuri, cauză pentru care vechimea lor a rămas controversată până la această dată.

A close-up of a Nomoli figure taken in the British Museum

Cu atât de multe întrebări și incertitudini, nu se știe dacă vom avea vreodată răspunsuri definitive cu privire la datarea, originile și scopul statuilor Nomoli. Pentru moment, ele rămân o reprezentare surprinzătoare a civilizației antice de pe meleagurile actuale ale Sierrei Leone.

 

sursa:http://www.sierraleoneheritage.org/glossary/word.php?id=nomoli

sursa: http://www.ancient-origins.net/artifacts-other-artifacts/unknown-origins-mysterious-nomoli-figures-002513


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii