Cunoaste lumea

Noutăți

Arheologii spun că au aflat cum au fost urcate pălăriile uriașe de piatră pe capetele statuilor din insula Paștelui

  •  
  •  
  •  

Insula Paștelui sau Rapa Nui din sud-estul Oceanului Pacific este cunoscută în întreaga lume datorită celor 887 de sculpturi imense din piatră, unele și de 10 metri înălțime, denumite moai. Aceste statui create de către primii locuitori ai insulei sunt astăzi considerate de către UNESCO ca făcând parte din patrimoniul mondial, iar misterul din jurul realizării lor a fascinat o lume întreagă. Acestă enigmă pare acum a fi parțial rezolvată, asta după ce mai mulți arheologi susțin că au găsit un posibil răspuns cu privire la modul în care au fost urcate pălăriile uriașe de piatră pe capetele statuilor din insula Paștelui.

După două decenii de studiu și pe baza realizării unor modele tridimensionale ale pălăriilor, numite pukao, cercetătorii americani au o ipoteză care poate demonstra faptul că oamenii care au construit statuile au reușit să le transporte și să așeze pe capetele statuilor aceste bucăți mari de piatră folosindu-se doar de tehnici simple și de fizică. Autorul studiului, Carl Lipo, de la Universitatea Binghamton, menționează că pălăriile sunt greu de studiat, pentru că multe au căzut de pe statui și au fost distruse, însă se știe faptul că toate au fost construite dintr-o rocă relativ moale, și au avut forme diferite. De asemenea, toate pălăriile au o bază comună pe care au fost amplasate, și cel mai probabil, au fost amplasate fiind trase pe niște rampe, în timp ce statuile erau înclinate la un unghi de 17 grade.

095-easter-island-hats-pukao-moai-4 095-easter-island-hats-pukao-moai-1

insula pastelui 2

insula pastelui 1

insula pastelui 3

„Dintre multele întrebări care tulbură trecutul insulei, două sunt mai incitante. Cum au mutat oamenii din trecut aceste statui masive și cum au pus astfel de pălării masive de piatră pe capul lor? Credem că acestea din urmă au fost trase pe niște rampe, cu ajutorul unor sfori, în momentul în care statuile erau înclinate pentru a fi așezate. Această abordare minimizează efortul necesar pentru ridicarea unei asemenea greutăți. Modalitatea de transport se bazează pe fizica newtoniană, estimările puterii umane și estimările privind înălțimea lui Moai și masa unui pukao. Un astfel de procedeu este fezabil fizic cu 15 oameni sau chiar mai puțini oamen”, explică antropologul Carl Lipo de la Universitatea Binghamton.

Și totuși, în ciuda ingeniozității și a efortului coordonat, majoritatea pukao nu mai sunt astăzi pe capetele statuilor moai. Trecerea timpului, eroziunile și activitățile animalelor au făcut ca majoritatea acestor pălării să se prăbușească la Pământ. Constatările studiului au fost publicate în Jurnalul Științelor Arheologice, iar acum arheologii vor să pună și în practică o astfel de idee de rampă, pentru a observa dacă tehnica este într-adevăr fezabilă sau nu.

095-easter-island-hats-pukao-moai-5

sursa: https://www.sciencealert.com/we-finally-know-how-easter-island-statues-got-colossal-headwear-moai-pukao-hats-parbuckling

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii