Noutăți

Misterul limbajului Proto-Indo-european. Sursa originii a cel puțin jumătate din limbile vorbite în prezent pe Pământ

În prezent, circa trei miliarde de oameni vorbesc diferite limbi care provin dintr-o limbă comună străveche, vorbită pe arii largi în urmă cu 6000 de ani. Limbajul Proto-Indo-European sau PIE este strămoșul comun al limbilor indo-europene, cea mai vorbită familie lingvistică din lume. El este astăzi sursa originii a peste 400 de limbi și dialecte vorbite peste tot în lume. Numit Proto-Indo-European sau PIE, acest limbaj a fost identificat în 1868 de către lingvistul german August Schleicher.

Nu se știe cu certitudine când, unde și cine a dezvoltat PIE, iar oamenii de știință nu sunt de acord nici măcar cu privire la modul în care s-a răspândit. Cu toate acestea, există multe teorii care încearcă să deslușească misterul acestei limbi străvechi fascinante.

În prezent, ipoteza kurgană este cea mai acceptată teorie. Potrivit acesteia limbajul PIE a apărut într-o regiune cunoscută sub numele de Stepa Pontico-Caspică, întinsă la nord de Marea Neagră și Marea Caspică, care astăzi cuprinde părți ale Rusiei, Ucrainei și Kazahstanului. Limba PIE se crede că a fost vorbit în regiune între 4500 și 2500 î.Hr. Ipoteza Kurgană a fost confirmată de David Reich de la Universitatea Harvard. Reich a examinat 69 de mumii eurasiatice vechi de 5.000 –  8000 de ani. Una dintre mumii este renumitul Iceman Ötzi care a fost descoperit în ghețarul din Tirolul de Sud. Pe baza acestor rezultate, oamenii de știință au putut concluziona că vânătorii indo-europeni au venit din stepa Yamnaya din Rusia, acum circa 5000-6000 de ani, aducând cu ei și această limbă.

O altă ipoteză, dezvoltată de o echipă de biologi de la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă infirmă ipoteza originii în stepa Ponto Caspică. Potrivit acestor oameni de știință limba ar fi apărut undeva în Turcia de astăzi, acum 8000 – 9500 de ani. Aceasta a fost numită „ipoteza anatolică”. Folosind date lingvistice şi metode computerizatee, cercetătorii au determinat că PIE a fost vorbită de populaţii sedentare care au domesticit animalele. Inovaţiile lor s-au răspândit la fel ca limba acestora.

Ambele ipoteze oferă dovezi solide, ceea ce, desigur, complică lucrurile. Ipoteza kurgană și ipoteza anatoliană se contrazic reciproc, însă ambele par a oferi dovezi convingătoare. Oamenii de știință, de asemenea, iau în considerare posibilitatea existenței unui limbaj comun universal care să lege toate celelalte limbi împreună.

Nota redacției: În acest context, imaginați-vă că românii sunt un popor căruia i se INTERZICE prin intermediul Dicționarului Explicativ al Limbii Române, într-o manieră aberantă și total neștiințifică, orice rădăcini indo-europene ale limbii române. Conform autorilor DEX-ului, limba română este formată doar pe baza unor CUVINTE DE ÎMPRUMUT, cele mai vechi fiind cele latine, la care se adaugă cuvinte de la toți migratorii. Cu alte cuvinte, DEX-ul vrea să ne convingă de faptul că românii nu au păstrat nimic de la strămoșii lor geto-dacii, ceea ce ar fi o tâmpenie colosală, dacă nu ar fi dovada unei falsificări brutale și intenționate a istoriei naționale!!!

sursa: http://bigthink.com/philip-perry/half-of-all-languages-come-from-one-root-language-how-it-spread-is-something-of-debate

sursa: https://www.quora.com/What-modern-day-language-is-closest-to-Proto-Indo-European-PIE

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Misterul limbajului Proto-Indo-european. Sursa originii a cel puțin jumătate din limbile vorbite în prezent pe Pământ

  1. De la profesor de romana, de gimnaziu ,pana la academician, ar trebui facut front comun impotriva acestei mega-aberatii care este DEX-ul.

  2. Scaiualcar // 23 mai 2018 at 23:18 // Răspunde

    @ Clara

    Parte a problemei e sa nu intelegi ca cei “de la profesor de romana si pana la academician” nu se ocupa cu astea ci cu potecile deja batute. Bazat pe ce crezi ca oamenii astia la care faci tu referinta sunt chiar buni in domeniul lor si mai ales sunt interesati sa revolutioneze lingvistica si, de ce nu, istoria? Articolul in sine e o descriere a starii de fapt, a nemiscarii societatii in aceasta privinta.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii