Noutăți

Misterul din Munții Smoke. Locul unde, anual, milioane de licurici luminează simultan pădurea

Anual, în primele zile ale lunii iunie, în estul statului Tennessee, Statele Unite ale Americii, milioane de licurici crează un spectacol pe cât de impresionant pe atât de rar. Masculii acestor insecte își sincronizează impulsurile luminoase, producând un spectacol care durează între 3 și 4 minute.

Cercetătorii au încercat să explice acest comportament complex, cei mai mulți considerând faptul că licuriciul ar avea în creier un fel de generator de impulsuri. Lumina este produsă în partea inferioară a abdomenului, fiind realizată cu ajutorul unei enzime numite luciferază, care împreună cu acidul trifosforic și în prezența oxigenului, prin oxidare, eliberează energie sub formă de lumină. Până în prezent nu s-a reușit, cu tehnica actuală, să se producă cu un randament atât de ridicat lumină. Lumina produsă de un licurici, privită la scară, este de 1.000 de ori mai puternică ca lumina produsă de o lumânare. Licuricii sunt extrem de eficienți în ceea ce fac. Aproape sută la sută din energia produsă în reacție chimică este convertită în lumină. Prin comparație, un bec cu incandescență convertește doar 10% din energie în lumină, iar restul de 90% este sub formă de căldură. Din cauza lipsei de căldură, lumina produsă de licurici este numită și “lumină rece”.

Inițial s-a crezut faptul că licuricii sunt capabili să se folosească de lumină pentru a se avertiza unii pe alții în privința prădătorilor din zonă. Însă teoria nu a fost susținută; acum este cunoscut faptul ca licuricii strălucesc pentru a-și găsi partenere.

“E ca și cum ai fi într-un imens stadion. Dacă toată lumea strigă la întâmplare, nu are nici un sens. Dar dacă toți se sincronizează, vă puteți imagina ce impact are asupra jucătorilor din teren o asemenea încurajare. Mecanismul acestei sincronizări la licurici rămâne pentru noi, deocamdată, cel puțin un mister”, explică Marc Branham, biolog la Universitatea din Florida.

licurici2 licurirci3 loicurici4 licuriri5

licurirci

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii