Noutăți

Misterul corăbiilor scufundate ale lui Hernán Cortés și al comorilor aztecilor ar putea fi dezlegat… prin cercetări subacvatice!

  •  
  •  
  •  

Enigma flotei pierdute a lui Hernán Cortés, liderul cotropitorilor care au invadat și au cucerit America Centrală, i-a preocupat pe oamenii de știință, dar și pe căutătorii de comori, vreme de secole. Arheologii sugerează că navele scufundate ale lui Cortés se află, probabil, în zona Golfului Mexic și ar putea conține o parte dintre comorile preluate de către conchistadori de la azteci, după cucerirea capitalei lor, Tenochtitlan.

Hernán Cortés a fost un conchistador spaniol, responsabil pentru înfrângerea marelui Imperiu Aztec. El s-a născut în Spania anului 1485, la Medellin, și s-a aflat în fruntea primului grup de cotropitori spanioli, în America. Familia sa aparținea micii nobilimi. Cortés și-a început activitatea din Lumea Nouă în Hispaniola (Caraibe). Ulterior, Cortés s-a deplasat în Cuba, unde a devenit magistrat al celui de-al doilea oraș spaniol fondat pe insulă. În 1519, el a fost ales drept căpitan al celei de-a treia expediții pe continent. Aceasta a fost o expediție pe care a și finanțat-o, parțial.

c

Relațiile tensionate cu guvernatorul Cubei, Diego Velázquez de Cuéllar, au dus la emiterea unui ordin de oprire a expediției, în ultimul moment. Cortés a ignorat ordinul și a continuat confruntarea cu Imperiul Aztec. În timpul expediției sale, Cortés s-a aflat în fruntea celor ce au săvârșit atrocități împotriva aztecilor. Aztecii, mult mai numeroși decât cotropitorii, au cedat din cauza bolilor contagioase aduse de către nou veniți și a armelor de foc care aveau un impact psihologic puternic, în confruntări.

Au fost uciși numeroși oameni nevinovați, au fost distruse străvechi monumente și opere de artă și au fost jefuite cantități imense de aur, de la azteci. Pentru aceste fapte (condamnabile moral), Cortés a primit titlul de „Marqués Del Valle de Oaxaca”. În 1541, Cortés s-a înapoiat în Spania, unde, după șase ani, a pierit din cauza unei pleurezii, la vârsta de 62 de ani.

z

Hernán Cortés a sosit în Yucatan, Mexic, în 1519, pentru a pune mâna pe fabuloasele bogății despre care se zvonea că s-ar afla în posesia aztecilor, conduși de către monarhul Montezuma. Acum, la aproape o jumătate de mileniu de la confruntarea dintre conchistadori și azteci, cercetătorii din Mexic sunt hotărâți să descopere flota pierdută, scufundată de către furtună, a lui Cortés și, ulterior, să studieze navele cu meticulozitate, pentru a găsi o parte dintre comorile aztecilor.

Într-o scrisoare trimisă regelui spaniol, Carol Quintul, Hernán Cortés a menționat că navele sale s-au scufundat în apropierea zonei de coastă din Veracruz. Se crede că mai multe nave se află și astăzi pe fundul mării, în Golful Mexic. Compartimentul de arheologie subacvatică din cadrul Institutului Național de Antropologie și Istorie din Mexic a anunțat recent că va organiza o explorare submarină în zona din vecinătatea țărmurilor unde se presupune că s-au scufundat corăbiile lui Cortés.

Hernando Cortes led his troops to the Aztec city of Tenochtitlan

Ambițiosul proiect ar putea dezvălui detalii importante despre misiunea lui Cortés. Singurul lucru sigur în acest moment este că în centrul cercetărilor arheologice din următoarele luni sau următorii ani se va afla, cu siguranță, Golful Mexic. În cel mai fericit caz, la găsirea  flotei pierdute a lui Cortes vor fi scoase la iveală și o parte dintre bogățiile preluate de la azteci, iar știința va dobândi o mulțime de informații despre extraordinara lor civilizație!

a

b

Sursa: www.ancient-origins.net

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii