Noutăți

Misterul cascadei de “sânge” din Antarctica a fost descifrat. Nu algele sunt vinovate de culoarea roșie a apei!

De prin 1911 și până acum, oamenii de știința din întreaga lume au încercat să elucideze misterul cascadei de sânge descoperite în anul mai sus amintit în Antarctica. Multă vreme s-a crezut că de vină pentru culoarea neobișnuită a apei de aici sunt algele de culoare roșie. Însă acum s-a demonstrat că nu algele și evident nici sângele nu e de vină pentru nuanța roșiatică din aceste fotografii.

Cascada de sânge se află la capătul nordic al ghețarului Taylor, care se întinde peste 100 de kilometri prin Munții Transantarctic. Un nou studiu, condus de cercetători de la Universitatea Fairbanks din Alaska, a demonstrat faptul că apa de aici este roșie datorită apei sărate bogate în fier care se oxidează în contact cu aerul, asemenea ruginei. Salina din interiorul ghețarului are o vechime de cel puțin 1,5 milioane de ani și este extrem de bogată în fier.

blood-falls-additional

Ce este și mai interesant, s-a demonstrat faptul că apa curge printre crevasele extrem de reci ale structurii glaciare, fără să înghețe, datorită sării pe care o comține.

Cascada roșiatică a fost descoperită de către geologul australian Griffith Taylor, unul dintre pionierii Antarcticii. Apa sărată poate ajuta în tratamentul multor afecţiuni, însă nu și aceasta de aici, asta nu pentru că se află la capătul pământului, ci din cauza conținutului său mult prea bogat de fier.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii