Noutăți

Misteriosul “Pământ rece” – locul unde pământul rămâne înghețat pe tot parcursul anului deși temperaturile ajung și la 32 de grade cu plus

Cercetătorii au descoperit un petic misterios de Pământ care rămâne înghețat, chiar și în timpul celor mai fierbinți veri. Peticul observat în County Pingquan, Nordul Chinei, și denumit „Pământul rece” a fost decoperit în 2011 și de atunci și până astăzi se încearcă găsirea unei explicații. Aceasta bucată de pământ neobișnuit se află la 600 km mai la sud de orice permafrost și la o altitudin de 900 de metri deasupra nivelului mării. Un alt loc similar se mai află doar în platoul Qinghai din Tibet, însă acolo bucata de pământ atipică se află la o altitudine de 4.700 de metri.

O echipă de cercetători ai Academiei Chineze de Științe au petrecut patru ani de zile în respectiva zonă în încercarea de a elucida misterul. Au prins inclusiv zile în care temperaturile săreau și de 32 de grade Celsius, iar Soarele încălzea direct pământul, însă fără nicio schimbare notabilă, acesta rămânând la fel de rece. Bucata de „Pământ rece” nu este tocmai mică. Aceasta măsoară 80 de metri lungime și are o adâncime 10 metri. Cercetătorii tind să creadă că principala cauză a fenomenului o reprezintă compoziția unică a straturilor solului. Spre deosebire de regiunile unde permafrostul este la suprafață, aici acesta se află în straturile de sol ceea ce face imposibilă încălzirea sa.

permafrostr4

Permafrostul reprezintă acele soluri înghețate pe tot parcursului unui an. Regiunile cu permafrost se află în ținuturile cu climat polar, unde temperatura medie anuală nu depășește -1 °C, iar cantitatea medie anuală de precipitații este sub 1.000 mm, caracteristici care nu se pliază pe climatul din regiunea County Pingquan.

Ținuturile de permafrost ocupă un procent de 20-25 % din suprafața de uscat a pământului. Regiunile unde domină solurile permanent înghețate se află în Groenlanda – 99 %, Alaska – 80 %, Rusia – 50 %, Canada – 40-50 % și China – 20 %.

perfmafrost

sursa: .sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii