Noutăți

Misteriosul fenomen de levitație a prafului de pe Lună, explicat de știință

  •  
  •  
  •  

Cei de la NASA susțin că și-au dat seama de ce particulele de praf de pe Lună plutesc la câțiva centimetri deasupra suprafeței satelitului natural al Pământului, în ciuda faptului că nu există nici o adiere de vânt sau apă curgătoare pentru a le propulsa. Descoperirea nu a explicat doar modul în care aceste particule de praf sunt transportate pe distanțe mari de pe Lună ci și procesele care apar în multe medii fără aer, inclusiv inelele lui Saturn.

Se cunoștea deja faptul că particulele levitează de mai bine de 50 de ani, acestea fiind și motivul fenomenului de “orizont strălucitor” al Lunii, observat pentru prima data de astronauții Apollo și de sondele celor de la NASA. Când astronauții misiunii Apollo au orbitat deasupra Lunii, au detectat și raportat un arc luminos bizar la orizont după apus.

În 1994, sonda Clementine a capturat această imagine uimitoare a fenomenului:

horizon-glow

“Acestea sunt toate exemple de transport de praf peste vastele regiuni fără vânt sau apă curgătoare ale Lunii. Oamenii de știință au crezut că fenomenul ar putea fi explicat prin observații spațiale, însă acestea nu prea au fost de ajutor“, se arată în comunicatul celor de la NASA.

praflunar

Pentru a-și da seama ce face ca aceste particule să circule deasupra suprafeței lunare experții agenției americane au efectuat un experiment în laborator în care au observat faptul că „vinovat” de acest misterios fenomen este energia electrostatică care încarcă aceste particule de praf.

Studiul a constatat faptul că praful lunar combinat cu radiații UV creează particule unice și chiar și clustere mari de praf care au capacitatea de a pluti deasupra suprafețelor.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Misteriosul fenomen de levitație a prafului de pe Lună, explicat de știință

  1. Asta e o stire veche. Fenomenul a fost prima oara observat in detaliu de catre celebrii aselenizatori de la sfarsitul anilor 60 si pe perioada anilor 70. Nu a fost facut public aspectul pentru ca desi erau pe Luna, exact unde erau ei nu se vedeau stele, nu se ridica praful si in general… nu se intamplau lucruri lunare. Asa au gasit ei in zona aia unde au aselenizat pe Luna prin aterizare – pun intended. Si se mai stie un aspect, uneori cand esti prea aproape nu poti vedea intregul. cred ca de aia s-a descoperit fenomenul de la distanta si nu tarandu-ti dragasanii prin colbul selenar.

  2. deci praf cu UV… ce motor… ce combinație interesantă ca să plutești deasupra suprafețelor 🙂

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii