Noutăți

Misterioasele structuri de piatră din Arabia Saudită. Construcțiile au fost descoperite recent și nimeni nu poate spune cine și-n ce scop le-a realizat!

În Arabia Saudită au fost descoperite, de curând, mai multe enigmatice construcții de piatră, pe care arheologii le-au numit „porți” – datorită aspectului lor, atunci când sunt privite de sus. Numărul acestor structuri este foarte mare, apropiindu-se de 400. Ciudat este, având în vedere dimensiunile acestora, că nu au fost descoperite până acum, de vreun pilot de avion.

Unele dintre neobișnuitele formațiuni din Arabia Saudită, regiunea Harrat Khaybar, se întind de-a lungul unor conuri vulcanice (originea reliefului din zonă fiind una vulcanică). Primele lucruri pe care și-ar dori arheologii să le afle ar fi vârsta și scopul neobișnuitelor structuri. Se bănuiește, oricum, că ele sunt extrem de vechi. Au fost descoperite întâmplător, la examinarea unor imagini preluate din satelit.

Zona vulcanica

Mister

„Porțile” din Harrat Khaybar sunt, de fapt, ziduri joase, alcătuite din piatră brută, care, după aspectul general, par să fi fost construite cu foarte multă vreme în urmă. Prof. David Kennedy, de la Universitatea Australiei de Vest susține că ar putea fi „cele mai vechi structuri construite de către om” în zona în care se află și că nu există, momentan, nicio explicație cu privire la scopul construirii lor.

Cea mai mică structură măsoară 13 metri, în vreme ce structura cea mai lungă ajunge la peste o jumătate de kilometru. Oare cine să fi fost enigmaticii constructori care au depus efortul titanic de a realiza aceste structuri? Este posibil ca „porțile” să fi fost concepute pentru a transmite un mesaj. Dar, dacă așa au stat lucrurile, care erau destinatarii acestuia?

Structuri

Portile

Structurile sunt amplasate într-un loc neospitalier, sărac în apă și în vegetație. Totuși, cu mii de ani în urmă, spune prof. Kennedy, aceste pustietăți erau mai primitoare, mai bogate în resursele necesare traiului, nefiind exclus să fi existat și o populație relativ numeroasă. Unele scurgeri de lavă sunt, după cum au remarcat cercetătorii, de dată mai recentă decât uriașele „semne” de piatră, vizibile de la înălțime.

În prezent, conurile vulcanice nu mai prezintă activitate, dar în trecut lava bazaltică s-a scurs peste unele segmente ale „porților”, pe care le-a acoperit. Vulcanologii estimează că vârsta acelor „porți” atinse de către lavă ar putea fi de circa 7000 de ani. În zonă urmează să fie făcute, pentru prima oară, săpături arheologice, în speranța elucidării, fie și parțiale, a enigmei acestor construcții atipice.

Structuri de piatra

Structuri Arabia Saudita

Sursa: www.livescience.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii