Noutăți

Misterioasele catacombe și tuneluri medievale de sub orașul Botoșani

Catacombele de sub municipiul Botoşani reprezintă unele dintre cele mai misterioase vestigii medievale din nordul Moldovei. Se presupune că se întind pe kilometri întregi şi că fac legătura dintre diferite zone ale oraşului cu mănăstirea Popăuţi, o ctitorie a lui Ştefan cel Mare de la finele secolului al XV-lea, situată la marginea oraşului şi împrejmuită cu ziduri.

Pentru a vedea pe ce suprafaţă se întind şi unde duc aceste tuneluri, Primăria Botoşani a comandat o scanare profesională şi totodată o cercetare amănunţită a catacombelor. Acestea vor fi puse în valoare din punct de vedere turistic.

Reţeaua de tuneluri a fost descoperită în anii comunismului, atunci când s-au dărâmat casele din cartierele vechiului târg al Botoşaniului pentru a fi construite blocuri muncitoreşti. Muncitorii din aceea perioadă au împrăştiat cele mai multe legende privind aceste tuneluri. Săpând fundaţia blocurilor au dat peste o reţea întunecată de catacombe asemeni unui labirint. Mulţi dintre ei s-au speriat, zgomotul curenţilor de aer care trecea prin ele i-a făcut să creadă că sunt bântuite. Au aruncat uneltele şi au fugit fiind cu greu convinşi să se întoarcă. Cele mai multe catacombe au fost descoperite în zona Centrului Istoric al oraşului, zonă comercială încă din evul mediu şi inima vechiului târg medieval. Din acel moment au fost abandonate şi astupate.

Existenţa lor este atestată de numeroase intrări, astăzi astupate, dar nimeni nu ştie cât de vechi sunt şi mai ales pe ce suprafaţă se întind. Au fost vehiculate numeroase ipoteze. Unii spun că ar fi din timpul invaziilor tătărăşti, secolul al XIII-lea, târgul Botoşaniului având o vechime considerabilă.

Citeste mai mult: Adevarul.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii