Noutăți

Misterioasa peșteră a lui Fingal (Foto)

  •  
  •  
  •  

Peștera a fost adusă în atenția lumii vorbitoare de engleză de către naturalistul din secolul al XVIII-lea Sir Joseph Banks în 1772.

A devenit cunoscută sub numele de Peștera lui Fingal după eroul omonim al unui poem epic al poetului-istoric scoțian James Macpherson din secolul al XVIII-lea.

A făcut parte din ciclul său ossian de poezii despre care se pretindea că s-a bazat pe vechile poezii gaelice scoțiene.

În mitologia irlandeză, eroul Fingal este cunoscut sub numele de Fionn mac Cumhaill și se sugerează că Macpherson a redat numele ca Fingal (însemnând „străin alb”) printr-o înțelegere greșită a numelui care în vechea gaelică ar apărea ca Finn.

Legenda Calea Uriașilor îl înfățișează pe Fionn sau Finn construind calea între Irlanda și Scoția.

Peștera lui Fingal este o peșteră marină de pe insula nelocuită Staffa, în Inner Hebrides din Scoția, cunoscută pentru acustica sa naturală. National Trust for Scotland deține peștera ca parte a unei rezervații naturale naționale.

Peștera are o intrare mare arcuită și este “umplută” de mare. Mai multe croaziere de vizitare a obiectivelor turistice organizate din aprilie până în septembrie de companiile locale trec prin intrarea în peșteră.

În condiții calme, se poate ateriza la locul de aterizare al insulei (după cum permit unele dintre aceste croaziere) și se poate parcurge distanța scurtă până la peșteră, unde un șir de coloane fracturate formează o pasarelă chiar deasupra nivelului apei, permițând explorarea pe jos.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii