Noutăți

Misterioasa Gaură Albastră din mijlocul oceanului și indiciile găsite acolo cu privire la dispariția civilizației Maya

Marea Gaura Albastră se află în mijlocul oceanului, în bariera de corali din Belize și este considerată a fi cea mai mare din categoria celor marine. Aceasta are 125 m adâncime și un diametru de aproape 4 km. Inițial, această gaură albastră reprezenta un sistem de peșteri calcaroase, formate în timpul ultimei ere glaciare. Pe atunci nivelul mării era cu mult mai scăzut, dar când acesta s-a ridicat bolta peșterii a cedat, formând o dolină carstică (formă de relief răspândită de-a lungul lungul litoralului Belizelor). Locul neobișnuit a devenit cunoscut datorită cercetătorului francez Jacquest-Yves Cousteau care l-a înclus în topul celor mai bune 10 locuri pentru scufundări din lume.

blue-hole-diving

Recent, oamenii de știință susțin că au descoperit, în Marea Gaura Albastră, noi dovezi privind dispariția misterioasa a civilizației Maya.

Potrivit prestigiosului canal de televiziune, CNN, savanții au examinat mostre de pe fundul găurii albastre și au descoperit că raportul dintre titaniu și aluminiu s-a schimbat în secolele 9-10, perioada în care Imperiul Mayaș a intrat în declin. Explicaţiile pentru această decădere sunt numeroase, dar în ultimii ani tot mai mulţi istorici cred că de vină a fost seceta accentuată ce a dus la foamete și revolte.

“Descoperirea arată că au fost ani de secetă. Când ai secete majore, ai parte de foamete și neliniște“, a declarat Andre Droxler, unul dintre cercetători.

332424

Sursa:http://www.livescience.com/49255-drought-caused-maya-collapse.html?adbid=10152460955361761&adbpl=fb&adbpr=30478646760&cmpid=514627_20141229_37911277

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Marea_Gaur%C4%83_Albastr%C4%83

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Misterioasa Gaură Albastră din mijlocul oceanului și indiciile găsite acolo cu privire la dispariția civilizației Maya

  1. DRAGOMIR MARIA // 13 iunie 2015 at 18:12 // Răspunde

    Am mai citit si doresc sa aflu mai mult.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii