Noutăți

Misterioasa dispariție a poporului Clovis, reprezentanții primei culturi preistorice din America de Nord

Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Sud au descoperit o abundenţă de platină în straturi de sol care au coincis cu Dryasul Timpuriu, o perioadă de răcire climatică extremă, care a început în urmă cu aproximativ 12.800 de ani şi a durat aproape 1400 de ani. Platina este foarte rară în scoarţa terestră, dar comună în asteroizi şi comete. Autorii studiului au concluzionat că sursa cea mai probabilă a acestei îmbogăţiri cu platină a fost impactul cu un obiect cosmic.

Dryasul Timpuriu coincide cu sfârşitul culturii Clovis de pe teritoriul Americii şi cu dispariţia a mai mult de 35 de specii de animale – mamuţi, tigri cu dinţi sabie, mastodonţi… Deşi dovezile au arătat că unele dintre animale erau deja în declin, ele nu au mai fost găsite după eveniment. Anomalia de platină este similară cu cea de iridiu, un alt element asociat cu obiecte cosmice, pe care oamenii de ştiinţă l-au găsit în straturi de rocă vechi de 65 de milioane de ani, momentul unui impact care a provocat dispariţia dinozaurilor.

Dispariţia dinozaurilor s-a datorat impactului unui asteroid mare, în timp ce impactul care a avut loc la începutul perioadei Dryas Timpuriu a fost, probabil, din cauza fragmentelor unei comete sau a unui asteroid de dimensiuni mult mai mici, în jur de un kilometru în diametru. Impactul din Dryasul Timpuriu nu este asociat cu nici un crater cunoscut. Se poate ca fragmentele asteroidului să fi lovit stratul de gheaţă sau să fi explodat în atmosferă. Există mai multe cratere în curs de investigare, dar nu s-a confirmat această teorie în nici unul dintre acestea.

Oamenii culturii Clovis sunt considerați strămoșii majorității culturilor indigene din America. Cultura Clovis este o cultură paleo-indiană preistorică, care a creat unelte distincte de piatră, o cultură ce a fost descoperită în strânsă asociere cu fauna pleistocenă din zona localitatății Blackwater din apropiere de Clovis, New Mexico , în anii 1920 și 1930. Acestea au o vechime de 13.000 de ani.

sursa: https://phys.org/news/2017-03-discovery-widespread-platinum-clovis-people.html

sursa: http://www.messagetoeagle.com/mysterious-disappearance-clovis-people-answer-platinum-extraterrestrial-impact/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Misterioasa dispariție a poporului Clovis, reprezentanții primei culturi preistorice din America de Nord

  1. Interesant.
    Recomand a se citi “Cine isi aminteste de oameni” de Jean Raspail…parcă….
    Este vorba despre populatia din sudul Americii de Sud,alungata de ostilitatea popoarelor din nord si aproape decimata de conchistadorii “cuceritori”.Interesant a se observa modul de viata si de a trai in acel mediu natural ostil.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii