Noutăți

Misterele Egiptului și controversele care învăluie încă istoria celei mai exotice civilizații antice

  •  
  •  
  •  

De sute de ani, Egiptul atrage ca un magnet atenţia oamenilor de știință şi interesul publicului. În profunzimile toride ale dunelor de nisip au fost găsite adevărate comori, care sugerează că Egiptul pare a fi un tărâm fermecat, ale cărui secrete, îngropate de milenii şi păzite de vrăji și blesteme, nu s-au epuizat nici până în ziua de azi. Cercetările con­tinuă, scoţând mereu la iveală noi nestemate istorice!

Pâine de acum 4.500 de ani

Seamus Blackley este un nume extrem de cu­nos­cut în cultura urbană: el este „părintele Xbox-ului”, co-creatorul şi directorul tehnic al platformei Xbox a Mi­crosoft.

Ceea ce puţină lume ştie însă este că Blackley e, în timpul liber, pasionat de… pâine, în spe­cial de pâine antică. Cu ave­rea pe care a acu­mu­lat-o, desig­nerul american de jocuri video îşi per­mite să cumpere şi să co­lecţioneze drojdii stră­vechi, des­coperite în situri arheologice de pe tot cu­prinsul lumii, drojdii pe care încearcă să le şi transforme în pâine.

„Noi, cei de azi, avem tendinţa să credem că oamenii care au trăit în Antichitate erau proşti sau măcar nu foarte deştepţi, dar asta e o eroare teribilă. Oamenii Antichităţii erau sclipi­tori!”, a declarat Blackley, ca o justificare a pa­siunii lui inedite.

Cel mai recent expe­riment al lui a fost realizat în co­laborare cu mai mulţi cura­tori de la Muzeul de Arte Fru­moase din Boston şi de la Mu­zeul Peabody, afiliat Univer­sităţii Harvard.

Folosind arte­facte descoperite într-un sit egip­tean antic şi apelând la teh­nici moderne, echipa a recoltat o cantitate sem­ni­ficativă de droj­die străveche, pe care, ulte­rior, membrii ei au reuşit chiar s-o „trezească la viaţă” şi s-o preschimbe în maiaua din care s-a dospit şi s-a copt o pâine aşa cum nu s-a mai văzut şi gustat de acum 4.500 de ani!

Ca răspuns la comentariile scepticilor de pe Twitter, biologul Richard Bowman a răspuns: „Pot să vă spun că textura pâinii este uşoară şi aerată, ceva fantastic pentru o pâine dospită cu maia din drojdie 100% antică! De ase­menea, aroma şi gustul sunt incre­dibile! Sunt deo­sebit de emoţionat de ceea ce am reuşit”.

Parfumul Cleopatrei

Când mai-marele Romei, Marc Antoniu, și-a îndrep­tat flota către Egipt, regina Cleopatra l-a în­tâmpinat la bordul unei corăbii, ale cărei pânze răs­pândeau un parfum minunat. Există şi alte poveşti care spun că regina Egiptului, o femeie de o inte­ligență sclipitoare, era și o seducătoare iscusită, a cărei „armă” preferată era parfumul.

S-au desco­perit chiar şi documente care arată că acest parfum era produs într-un atelier specializat din apropierea Mării Moarte, şi că el evoca mireasma lotusului albastru, floarea sacră a faraonilor.

Toate aceste poveşti au înflăcărat imaginaţia unui om serios, arheologul Robert Littman, de la Universitatea Hawaii, care împreună cu o echipă de cercetători, a pornit în căutarea legendarului parfum al Cleopatrei.

În 2012, Littman a identificat la nord de Cairo, atelierul unui parfumier datând din jurul anului 30 î.e.n., iar în interiorul ruinelor a găsit recipiente în care rămăseseră conservate ingredientele celor mai bine cunoscute parfumuri din epocă, ale căror denumiri erau Mendesian şi Metopian.

Ulte­rior, Littman a trimis reziduurile din fiolele antice unor experţi în parfumuri egiptene, Sean Coughlin şi Dora Goldsmith, care, după analize minuţioase, au reuşit să deter­mi­ne ingredientele miresmelor, în care sunt incluse esenţe de smirnă, de carda­mom, ulei de măsline şi scorţişoară.

Gold­smith şi Coughlin au mers chiar mai departe şi, apelând la tehnici de producţie descrise în texte greceşti din aceeaşi perioadă, au manufacturat un parfum pe care nimeni nu l-a mai mirosit de 2000 de ani încoace şi care este foarte pro­babil să fi fost folosit de însăşi Cleo­patra!

Par­fumul este condi­mentat, foarte penetrant, iar com­poziţia lui este vâscoasă. Aşadar, legenda că pân­zele corăbiei pe care a sosit regina Egiptului, la întâlnirea cu Marc Antoniu, ar fi fost impregnate cu parfumul ei personal nu mai pare să fie doar o poveste, ci chiar realitatea pură.

Citește mai mult: Formula AS


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii