Noutăți

Misiunea navei spațiale Juno, care se află de astă vară pe orbita lui Jupiter, se va încheia în 2018. Au fost colectate deja informații și imagini prețioase!

Finalul de an este vremea inventarierii realizărilor, pe toate planurile. Inclusiv pe tărâm științific. La capitolul „realizări” trebuie trecută și plasarea sondei spațiale Juno pe orbita lui Jupiter. După o călătorie de cinci ani și de 1,7 milioane de mile, nava spațială Juno a ajuns, în luna iulie a acestui an, în apropierea planetei Jupiter. S-a poziționat, cu succes, pe orbita celei mai mari planete din sistemul solar.

Nava spațială a fost lansată în luna august a anului 2011. Este primul obiect construit de către om care ajunge în vecinătatea lui Jupiter după 13 ani. Spre deosebire de alte nave trimise în misiune către planetele învecinate nouă, nava Juno s-a deplasat datorită energiei solare și este menită să înlesnească studierea giganticei planete și a câmpului său magnetic.

3

Mai înainte de a ajunge în preajma lui Jupiter, Juno a trebuit să supraviețuiască unei lungi călătorii prin spațiu și să treacă nevătămată de centurile de radiații ale planetei. La data de 4 iulie, nava se poziționa corect, pe orbită. În următoarele săptămâni, aceasta a trimis înapoi, către Terra, imagini uimitoare și informații prețioase.

Juno a fost lansată în cadrul programului „Noi Frontiere”. Costul misiunii a fost de 1.100.000.000 dolari. Lansată cu ajutorul unei rachete Atlas V, Juno examinează suprafața Lui Jupiter de la o altitudine redusă, în scopul evitării influenței centurii de radiații, ce poate vătăma grav echipamentele electronice din interior.

2

Oamenii de știință nădăjduiesc că Juno le va oferi informații privind cantitatea de apă de pe Jupiter, atmosfera giganticei planete, câmpurile magnetice și nucleul planetar. Cum se va încheia misiunea lui Juno? Într-un mod previzibil! Nava Juno nu se va mai înapoia pe Terra.

În februarie 2018, ea se va apropia foarte mult de Jupiter. Atmosfera acestei planete va exercita o presiune colosală, care va nimici naveta, prin strivire. În niciun caz, nu este de dorit ca Juno să ajungă pe vreunul dintre sateliții lui Jupiter.

1

Având apă în conținut, acești sateliți, mai ales cel botezat Europa, ar putea adăposti și unele forme de viață. Adică extratereștri… sub formă de microorganisme. În eventualitatea în care Juno s-ar prăbuși pe unul dintre cei 67 de sateliți ai lui Jupiter, suprafața satelitului în cauză ar fi contaminată.

Ar fi fascinant ca pe vreunul dintre sateliții mari ai lui Jupiter să fie descoperit un extraterestru, fie el și o bacterie sau un alt microorganism. Ne-am bucura, atunci, cu toții iar prin ziare s-ar scrie, cu litere de-o șchioapă: „nu suntem singuri în Univers”.

a

d

f

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: nationalgeographic.com, www.space.com, wikipedia.org

Imagini: www.nasa.gov


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii