Noutăți

Minuni ale naturii: izvoarele termale din Alaska

  •  
  •  
  •  

Orașul Nome din partea de nord-vest a statului Alaska, este o veche așezare rămasă de pe vremea căutătorilor de aur, populată azi de muncitori din diferite colțuri ale SUA și ale lumii. Este o zonă frumoasă, iar în centrul orașului ai sentimentul că locul nu s-a schimbat cu mult față de zilele sale de glorie din trecut.

a6e7f667-ea57-48e9-b689-c4d172cabe52-2060x1236
Oraşul este situat pe coasta de sud a Peninsulei Seward pe Norton Sound din Marea Bering. Conform recensământului din 2010, populaţia oraşului a fost de 3598 locutori. Estimarea populaţiei din 2012 era de 3757 locuitori, sugerând o uşoară creştere. Nome a fost încorporat la 9 aprilie 1901, şi a fost odată cel mai populat oraş din Alaska. Nome se află în regiunea nativă Corporation Bering Straits.

Oraşul Nome pretinde a fi casa celei mai mari tigăi de aur din lume, deşi această afirmaţie a fost contestată de către oraşul canadian de Quesnel, British Columbia. (letsgo.ro)

Nomegoldpan
În jurul orașului există mai multe izvoare termale, toate cu o importanță foarte mare din punct de vedere istoric. Acestea au fost venerate ca locuri extrem de sfinte de când sunt cunoscute. În jurul lor, pe timp de iarnă în mod special, flora specifică primăverii, ia viață surprinzător. Izvoarele atrag totodată animalele, creându-se un habitat puțin coerent. Pentru un loc atât de nordic și aproape neprimitor pe timp de iarnă datorită temperaturilor scăzute, aceste izvoare reprezintă un miracol pe care oamenii îl îmbrățișează cu recunoștiință.

Toate legendele și poveștile acestor locuri sunt legate de apele orașului Nome, care pe vremuri aduceau aurul din munți. Miracolele trăite de oamenii locului, dar și necazurile pricinuite de goana după aur, s-au întâmplat toate în jurul acestor ape ale izvoarelor termale care cu siguranță încă păstreaza mistere nedeslușite.

d7ba6399-4d65-449b-bd79-40b2b37ef96a-2060x1236
La începutul secolului 20, zeci de călători au descoperit magia izvoarelor și peste noapte, aceste locuri sacre, au fost denumite Izvorul pelerinilor, Izvorul Serpentinei ș.a. A fost o perioadă când sute de vizitatori veneau în oraș, locul cunoscând o înflorire economică deosebită. Astăzi însă, ele au revenit în mare parte înapoi la starea lor sălbatică, pe un teren deținut de puternice companii ale statului Alaska.

Pelerini din lumea întreagă, însă în număr mai mic, vin în continoare în acest oraș pentru a se bucura de apa fierbinte din izvoarele termale, benefică pentru starea de spirit, în primul rând. Mulți dinte ei recunosc că se simt diferit și mai aproape de Dumnezeu după ce fac baie în apa fierbinte, înconjurați de natură.

“Sunt într-o stare de suspendare în care simt că pământul însuși a preluat controlul asupra mea.” a declarat un reporter al ziarului theguardian.com, după câteva ore petrecute într-un astfel de izvor.

ed6fd5f1bcda0a3f946d8b588adfdb68

2014-10-11-untitled-001-2432px-1216x1621Izvorul pelerinilor

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

sursa: theguardian.com, alaska.org, letsgo.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii