Noutăți

Minunea naturii din nord-estul Braziliei: dunele albe ca zăpada ale unui deșert… inundabil

  •  
  •  
  •  

În statul Maranhão, situat în partea de nord-est a Braziliei, se află unul dintre cele mai minunate și neobișnuite peisaje din lume. Parcul Național Lençóis Maranhenses cuprinde aproximativ 1550 de kilometri pătrați de nisipuri mătăsoase și albe, precum neaua proaspăt așternută, întrerupte, la intervale regulate, de către undele răcoroase ale unor lacuri de un turcoaz fermecător.

l

La prima vedere, Lençóis Maranhenses poate arăta uneori ca un deșert în toată puterea cuvântului. Dar, dacă-l privești de pe o dună mai înaltă este limpede ca lumina zilei că nu este un pustiu arid, în care ploile cad din an în Paște. Situată nu prea departe de bazinul Amazonului, regiunea este supusă unui sezon regulat de ploaie. Apa de ploaie se acumulează în văile dintre dunele semețe de nisip și formează splendide lagune albastre sau verzi, care se vor umple la maxim între lunile iulie și septembrie.

2

Surprinzător, văile inundate sunt populate de către o specie de pești, a cărei populație reușește să persiste în aceste locuri, în ciuda dispariției aproape complete a apei lagunelor în timpul sezonului uscat. Mangrovele, plajele vaste, pâlcurile rare de vegetație, compun atipicul peisaj al Parcului Național Lençóis Maranhenses.

m

Peisajul de la Lençóis Maranhenses s-a format în mii și mii de ani, pe măsură ce nisipul adus de către șuvoaiele de apă ale râurilor s-a depus la gurile lor de vărsare iar vântul și curenții marini le-au purtat înapoi, pe continent. Dunele avansează pe o distanță de 31 de mile în interiorul continentului și se întind de-a lungul a 27 de mile de coastă, formând o uriașă întindere de plaje pustii. În anotimpul ploios, între marile dune de nisip, ce pot ajunge până la înălțimi de 40 de metri, se formează lagune de mărimi variabile.

Unele dintre lagunele situate în Parcul Național Lençóis Maranhenses sunt impresionante, prin suprafețele și înfățișările lor. Dintre ele, Lagoa Bonita și Lagoa Azul se află în apropiere de orașul Barreirinhas. Lagoa Tropical merită din plin, la fel ca și celelalte, o vizită prelungită. Lagoa da Gaivota (Laguna Pescărușului) se numără printre cele mai întinse și mai frumoase.

k

h

6

b

9

c

a

g

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse informații și imagini: www.amusingplanet.com, wikipedia.org


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Minunea naturii din nord-estul Braziliei: dunele albe ca zăpada ale unui deșert… inundabil

  1. Nu mai pot de draci că nu-mi permit să merg acolo la fel de ușor cum mi-e să urc în weekend Ceahlăul! dar nu mi-e chiar foarte necaz.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii