AIM radionica curs online

Noutăți

Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni “absent nemotivat” la Conferința Românilor de Pretutindeni

Ziua Micii Uniri s-a sărbătorit la București în sala “Nicolae Iorga” a Palatului Parlamentului prin Conferința Românilor de Pretutindeni, la care au participat peste 300 de invitați, reprezentanți ai comunităților de români din diasporă, academicieni, profesori, jurnaliști și studenți. Imnul României și Hora Unirii au deschis lucrările conferinței.

Deputatul Eugen Tomac a fost inițiatorul acestui eveniment, iar Neculai Popa, președintele Consiliului Româno-American a fost principalul susținător financiar. Azi, în vârstă de 85 de ani, Neculai Popa (fost deținut politic, 14 ani în temniță de la vârsta de 19 la 33 de ani) a traversat oceanul pentru a fi prezent la reuniunea românilor din întreaga lume, întâlnire menită să ridice problemele cu care se confruntă românii din diasporă, precum şi identificarea soluţiilor viabile pentru îmbunătăţirea situaţiei acestora. Un alt scop al evenimentului a fost și relaționarea și cunoașterea participanților în vederea unor colaborări viitoare.

6Victor Roncea și Neculai Popa

Principalele subiecte dezbătute la conferință au fost votul prin corespondență și votul electronic, dezbateri concluzionate cu realizarea unei rezoluții votate și semnate de participanții prezenți la lucrări, precum și situația politică din Republica Moldova, a cărei concluzie a fost unanimă: “unirea este singura variantă care poate pune capăt situației aproape dramatice de dincolo de Prut”.

“Concluzia mea este: unire și punctum.” a declarat în discursul său, Doru Dendiu, coordonatorul Mișcării Populare Moldova.

Un mesaj puternic a venit din partea domnului Gheorghe Duca, președintele Academiei Române din Moldova: “românii din Basarabia nu sunt diaspora pentru România! Limba noastră este limba română!”

La rândul său Ludovic Orban a declarat: “când am fost invitat la această reuniune a românilor de pretutindeni m-am temut, însă văd aici că suntem de la toate partidele”.

4Constantin Codreanu, coordonator Blocul Mișcării Naționale (Moldova)

Participanții au avut parte și de o surpriză în persoana președintelui Traian Băsescu, care a declarat: “Eu am lansat ideea că singurul proiect de dimensiuni pe care România trebuie să și-l asume, după ce și-a asigurat viitorul devenind membră NATO și UE, singurul obiectiv de aceeași dimensiune poate fi unirea cu Republica Moldova. Această nouă clasă politică pe care eu sper că o vor genera alegerile din toamna anului acesta, alegerile parlamentare, își va asuma acest obiectiv de țară: unirea cu Republica Moldova.”

Traian Băsescu şi-a arătat îngrijorarea faţă de islamizarea Europei, un subiect care ar trebui să fie mult mai prezent pe lista ordinelor de zi ale prezentului guvern, dar și față de protestele de stradă de la Chişinău ca urmare a discuțiilor din Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse convocat de Vladimir Putin la Moscova cu trei zile în urmă. “Vorbim de o ameninţare la adresa securităţii naţionale a României”, a declarat fostul președinte al României.

5
Reprezentanții asociațiilor participante la lucrările conferinței au pus în discuție și crearea unui Minister al Românilor de Pretutindeni, iar Daniel Țecu, președintele Fadere, a subliniat cel mai important lucru al întâlnirii – lipsa în sală a autorităților statului român, aleși special pentru a-i reprezenta pe românii de pretutindeni. Dan Stoenescu, ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, direct implicat în lucrările acestei conferințe, a fost declarat de Daniel Țecu drept “absent nemotivat”. Inadmisibilă această absență pentru cei de față care au reușit să ajungă la Conferință neținând cont de o iarnă grea sau de miile de km străbătuți pentru a ajunge la București.

În lipsa ministrului Dan Stoenescu, Violeta Alexandru, ministrul delegat pentru Consultare Publică și Dialog Social, a declarat: “nu vă țin un discurs sec. Vreau să vă asigur doar că încercăm să găsim soluții, să comunicăm eficient cu dumneavoastră toți românii de pretutindeni. Voi lucra alături de ministrul Dan Stoenescu și de doamna consilier Sandra Pralong să constuim punți de comunicare cu dumneavoastră.”

Redăm mai jos Rezoluția Conferinței Românilor de Pretutindeni.

3redactarea Rezoluției Conferinței Românilor de Pretutindeni

Astăzi, 24 ianuarie 2016, la București, în cadrul Conferinței Românilor de Pretutindeni, organizată de către deputatul Eugen Tomac, în parteneriat cu un Comitet de Inițiativă format din Federația Asociațiilor de Români din Europa – FADERE, Fundația Națională a Românilor de Pretutindeni – FNRP, Consiliul Româno – American (SUA) și Asociația Românilor din Italia – ARI, cu cei peste 300 de participanți, cetățeni români de pretutindeni, au hotărât să solicite instituțiilor Statului Român – Parlamentului, Președintelui, Guvernului, următoarele:

– Constituirea Comitetului de Colaborare interinstituțională condus de Președintele României și Președintele Republicii Moldova, referitor la Reunificarea celor două State

– Înființarea Ministerului Românilor de Pretutindeni

– Alocarea unui număr de parlamentari de Diaspora care să corespundă numărului de români stabiliți în afara granițelor țării

– Datorită gravelor deficiențe semnalate de către reprezentanții românilor din Diaspora cu privire la aplicabilitatea votului prin corespodenta, care nu rezolvă problemele cu care se confruntă cetățenii români, în a-și exprima votul, solicităm introducerea alternativei, pe lângă cel tradițional și prin corespondență, votul electronic.

În eventualitatea imposibilității asumării răspunderii politice pentru implementarea celor solicitate, cerem Președintelui României, domnul Klaus Johannis, să folosească în literă și spiritul legii pârghiile constituționale prin organizarea unui Referendum în acest sens.

Votată de participanții prezenti la lucrări.

 

Mădălina Corina Diaconu

foto: Mădălina Corina Diaconu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni “absent nemotivat” la Conferința Românilor de Pretutindeni

  1. In fotografia a doua nu este Doru Dendiu

    https://www.facebook.com/doru.dendiu

  2. Madalina Diaconu // 25 ianuarie 2016 at 18:45 // Răspunde

    da, corect. multumesc de sesizare. este Constantin Codreanu, coordonator Blocul Mișcării Naționale (Moldova)

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii