Noutăți

Mineral unic în lume, descoperit din întâmplare în Australia. Este format dintr-o combinație “foarte neobișnuită” de elemente

  •  
  •  
  •  

Îngropat adânc în interiorul unei vulcan stins din Australia de Vest, neobișnuitul mineral violet pe care cercetătorii l-au descoperit din întâmplare în 2014, s-a dovedit a fi unic pe Pământ. Potrivit studiilor efectuate, acesta este complet unic din punct de vedere al structurii și compoziției.

Așadar Putnisite este un mineral nou descoperit, cu cristale mici de doar 0,5 milimetri în diametru. Putnisite nu aparține unei familii și nu este legat de ceva anume, fiind alcătuit dintr-o combinație “foarte neobișnuită” de elemente. În compoziție regăsim stronţiu, calciu, crom, sulf, carbon, oxigen şi hidrogen. Este foarte fragil și cât se poate de particular printre cele 4.000 de minerale cunoscute.

A fost descoperit în Australia de Vest în anul 2014, în timpul unor activități miniere din apropierea lacului Cowan, la nord de orașul Norseman. Ulterior, a fost trimis agenției naționale de cercetare – CSIRO, fiind studiat de Dr. Peter Elliott. Cristalele sunt translucide mov și apar în formă de cuburi în rocă vulcanică. Mineralul a fost denumit putnisite în onoarea cercetătorilor australieni Christine și Andrew Putnis. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Mineralogical Magazine, iar oamenii de știință încearcă să stabilească dacă putnisite poate avea vreo utilizare practică.

fafe3

sursa: dailymail.co.uk/

sursa:popsci.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii