Noutăți

Milioane de creaturi bioluminiscente bizare au invadat coasta de vest a Americii de Nord și nimeni nu știe de ce

  •  
  •  
  •  

Pacificul de Nord este literalmente plin de aceste creaturi bioluminiscente bizare, iar biologi marini sunt destul de îngrijorați pentru că nu își pot da seama care ar fi cauzele acestei invazii. Temperaturile din zonă au scăzut în acest an, ceea ce înseamnă că nu încălzirea globală este vinovată de această migrație neobișnuită care poate avea consecințe grave asupra mediului înconjurător. De obicei, pirosomii sunt atât de rari încât cei mai mulți biologi marini nu zăresc aceste creaturi niciodată, lucru ce face ca nici foarte multe informații să nu avem despre aceste viețuitoare marine.

Pirosomii sau „creaturile de foc“, cum sunt numite popular, se găsesc în largul coastelor din Coasta de Fildeș, Marea Mediterană, sau în apele din Australia și din zona Floridei. Unele exemplare pot ajunge și depăși un metru lungime. Emană un puroi gelatinos atunci când se află în pericol, o substanță netoxică dar foarte alunecoasă.

pirosom 2

Cum spuneam, sunt creaturi bioluminiscente, fiind capabile de a produce lumină rece prin oxidarea unei substanțe proteice numită luciferină cu ajutorul adenozintrifosfatului sau trifosfatului de adenozină. În prezența oxigenului, sub acțiunea fermentului special luciferaza, are loc oxidarea luciferinei. Reacția chimică este însoțită de eliminarea luminii.

Rick Brodeur, biolog marin la Centrul de Științe pentru Pescuit din Oregon, care a studiat aceste creaturi gelatinoase în Pacificul de Nord-Vest de mai bine de 30 de ani, recunoaște, de asemenea, că nu a mai văzut o astfel de invazie: Este incredibil cât de mulți dintre ei există. Au ajuns aici și au înflorit. Dar asta e chestia ciudată: De ce aici? De ce acum? Este, de asemenea, necunoscut cu ce se hrănesc”.

bio2

sursa: http://www.messagetoeagle.com/millions-of-bizarre-luminous-creatures-invade-the-west-coast-in-u-s-and-no-one-knows-why/

sursa: http://www.nationalgeographic.it/natura/animali/2017/06/14/news/la_misteriosa_invasione_dei_pirosomi-3567869/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Milioane de creaturi bioluminiscente bizare au invadat coasta de vest a Americii de Nord și nimeni nu știe de ce

  1. pamantul se schimba mai repede decat s-ar astepta unii care zic ei ca se pricep…poate in bine sau spre distrugere

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii